avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul supravietuitor a decedat inainte de succesiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul supravietuitor a decedat inainte de succesiunea sotiei - care sunt drepturile?

Salut tuturor. Problema:
- bunic + bunica au o casa.
- bunica moare, dar nu se dezbate succesiunea.
- moare si bunicul - acum vrem sa dezbatem. Succesiunea dupa el decurge normal (a facut un testament, n-a avut copii cu bunica, nu l-a atacat nimeni deci).
- problema insa vine la succesiunea bunicii: aici suntem 5 nepoti +... bunicul? Se include si el in masa succesorala, chiar daca intre timp a murit? Caci bunicul are niste frati, banuiesc ca daca il luam in considerare atunci au dreptul si acestia...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:26, 10 Noiembrie 2012
Sotul supravietuitor (bunicul in speta) il mosteneste pe sotul decedat (bunica).

Mostenirea se deschide in momentul decesului. Patrimoniul defunctului se transmite mostenitorilor lui in clipa mortii. Chiar daca mostenitorii dezbat succesiunea si obtin certificatul de mostenitor muuuult mai tarziu (cui nu-i pasa de impozit poate sa dezbata mostenirea oricand) ei sunt proprietari ai bunurilor mostenite din chiar clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba. (retroactiv pana in clipa mortii).

Dar spuneti ca bunicul a lasat testament. A lasat un anume bun cuiva sau a institituit un legatar universal? Daca bunicul a numit o persoana care sa primeasca tot ce se va gasi in patrimoniul lui la data mortii, atunci aceasta persoana primeste si ceea ce a mostenit bunicul de la bunica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire apartament Adi20000 Adi20000 Dacă se poate un ajutor cu privire la următoarea problema. O bunica are un apartament. Are doi copii. Fata si băiat. Băiatul a decedat. Fata traieste. ... (vezi toată discuția)
Are al doilea soț dreptul la moștenirea soției provenita de la primul soț? ContSters471062 ContSters471062 Bunicul meu a decedat ,bunica s-a recasatorit.Al doilea soț al bunicii mele are dreptul la moștenirea provenita de la primul ei soț ? (vezi toată discuția)
Succesiuni si mosteniri... Balanta59 Balanta59 Scuze, am uitat sa subliniez ca cea de-a doua sotie nu are nici un mostenitor direct ci numai nepoti de la sora. Multumesc Buna ziua, Am un ... (vezi toată discuția)