Salut tuturor. Problema:
- bunic + bunica au o casa.
- bunica moare, dar nu se dezbate succesiunea.
- moare si bunicul - acum vrem sa dezbatem. Succesiunea dupa el decurge normal (a facut un testament, n-a avut copii cu bunica, nu l-a atacat nimeni deci).
- problema insa vine la succesiunea bunicii: aici suntem 5 nepoti +... bunicul? Se include si el in masa succesorala, chiar daca intre timp a murit? Caci bunicul are niste frati, banuiesc ca daca il luam in considerare atunci au dreptul si acestia...
Sotul supravietuitor (bunicul in speta) il mosteneste pe sotul decedat (bunica).
Mostenirea se deschide in momentul decesului. Patrimoniul defunctului se transmite mostenitorilor lui in clipa mortii. Chiar daca mostenitorii dezbat succesiunea si obtin certificatul de mostenitor muuuult mai tarziu (cui nu-i pasa de impozit poate sa dezbata mostenirea oricand) ei sunt proprietari ai bunurilor mostenite din chiar clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba. (retroactiv pana in clipa mortii).
Dar spuneti ca bunicul a lasat testament. A lasat un anume bun cuiva sau a institituit un legatar universal? Daca bunicul a numit o persoana care sa primeasca tot ce se va gasi in patrimoniul lui la data mortii, atunci aceasta persoana primeste si ceea ce a mostenit bunicul de la bunica.