Soțul supravietuitor îl moștenește pe soțul decedat.
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului persoanei fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.
Dacă în patrimoniul defunctului se găsește o farfurie și o lingură, ele se transmit prin moștenire.
Nu contează de unde le avea. Fie că le avea primite/moștenite de la mama, fie că le avea primite de pomană de la ultimul parastas, tot aia e.
Dacă ele sunt ale defunctului, dacă se găsesc în patrimoniul lui în clipa morții sale, atunci ele se trasmit moștenitorilor săi (între care și soțul supraviețuitor).
Concret. Dacă bunica dvs. va avea în clipa morții sale două linguri (una de la soțul dintăi și alta primită de la te miri cine) amândouă se vor transmite moștenitorilor bunicii. (nu se face diferență între cele două obiecte sub aspectul modalităților de dobândire și altele asemenea).
Iertați exprimările. Incerc să fiu cât mai sugestivă fiindcă adesea revine pe forum același tip de întrebare. Semn că mulți nu reușesc să facă distincție între transmiterea bunurilor prin moștenire (de la soțul defunct la cel viu și alți moștenitori ai defunctului) și împărțirea bunurilor între soți - amândoi la fel de vii și neîngropați.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele
Are al doilea soț dreptul la moștenirea provenita de la primul soț ?
Joe Nelutu
Utilizator 23:16, 26 Aprilie 2018
Bunicul meu a decedat în anul 1954,bunica s-au recasatorit și împreună cu noul soț a construit o noua casa în care s-au mutat .In casa avută cu primul soț(bunicul meu) a rămas să locuiască tatăl meu,care a decedat în anul 2016.Bunica a decedat în 2017.Ea in afara de tatăl meu a mai avut o fiică cu primul soț care a fost înfiată .Acesteia cât și mie,bunica ne-a lăsat prin testament toate bunurile mobile și imobile.Vreau să știu dacă al doilea soț al bunicii mele are dreptul sa moștenească din casa construita de aceasta cu primul soț in care a locuit tatăl meu și pentru care nu s-a făcut succesiune?