avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Are al doilea soț dreptul la moștenirea soției ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Are al doilea soț dreptul la moștenirea soției provenita de la primul soț?

Bunicul meu a decedat ,bunica s-a recasatorit.Al doilea soț al bunicii mele are dreptul la moștenirea provenita de la primul ei soț ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 27 Aprilie 2018
Direct, nu.
Indirect, da.
Bunica îl mosteneste pe soțul 1, iar daca bunica moare prima, pe bunica o moștenește și soțul 2.
Soțul supravietuitor îl moștenește pe soțul decedat.
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului persoanei fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.

Dacă în patrimoniul defunctului se găsește o farfurie și o lingură, ele se transmit prin moștenire.
Nu contează de unde le avea. Fie că le avea primite/moștenite de la mama, fie că le avea primite de pomană de la ultimul parastas, tot aia e.
Dacă ele sunt ale defunctului, dacă se găsesc în patrimoniul lui în clipa morții sale, atunci ele se trasmit moștenitorilor săi (între care și soțul supraviețuitor).

Concret. Dacă bunica dvs. va avea în clipa morții sale două linguri (una de la soțul dintăi și alta primită de la te miri cine) amândouă se vor transmite moștenitorilor bunicii. (nu se face diferență între cele două obiecte sub aspectul modalităților de dobândire și altele asemenea).

Iertați exprimările. Incerc să fiu cât mai sugestivă fiindcă adesea revine pe forum același tip de întrebare. Semn că mulți nu reușesc să facă distincție între transmiterea bunurilor prin moștenire (de la soțul defunct la cel viu și alți moștenitori ai defunctului) și împărțirea bunurilor între soți - amândoi la fel de vii și neîngropați.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2018
romascanu, moderator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele
Are al doilea soț dreptul la moștenirea provenita de la primul soț ?
Joe Nelutu
Utilizator 23:16, 26 Aprilie 2018


Bunicul meu a decedat în anul 1954,bunica s-au recasatorit și împreună cu noul soț a construit o noua casa în care s-au mutat .In casa avută cu primul soț(bunicul meu) a rămas să locuiască tatăl meu,care a decedat în anul 2016.Bunica a decedat în 2017.Ea in afara de tatăl meu a mai avut o fiică cu primul soț care a fost înfiată .Acesteia cât și mie,bunica ne-a lăsat prin testament toate bunurile mobile și imobile.Vreau să știu dacă al doilea soț al bunicii mele are dreptul sa moștenească din casa construita de aceasta cu primul soț in care a locuit tatăl meu și pentru care nu s-a făcut succesiune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotul supravietuitor a decedat inainte de succesiunea sotiei - care sunt drepturile? alexul12 alexul12 Salut tuturor. Problema: - bunic + bunica au o casa. - bunica moare, dar nu se dezbate succesiunea. - moare si bunicul - acum vrem sa dezbatem. Succesiunea ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme! madarolivia madarolivia Buna. Am o problema delicata cu o mostenire. Sotia are dreptul la mostenirea primita de sot de la parintii lui? Sa va explic cum e situatia... sunt doi frati ... (vezi toată discuția)
După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul? rentz rentz Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit. Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de ... (vezi toată discuția)