avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Soția are dreptul la moștenirea primită ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Soția are dreptul la moștenirea primită de soț ...

Bună ziua! Soția are dreptul la moștenirea primită de soț de la părinții acestuia, prin succesiune, după decesul soțului(căsătorie fără copii). Dacă are, în baza cărei legi și în ce procent, având în vedere că există o soră a defunctului. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:13, 28 Iunie 2022
Sotia are drept de mostenire in concurs cu cumnata. 1/2 din intreaga masa succesorala, indiferent de provenienta bunurilor, adica indiferent daca sotul le-a dobandit prin mostenire de la parintii sai.
Art. 972. Cod civil.

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
...
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

Sora defunctului este colateral privilegiat.
Iar moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate ...

Pe scurt: tot ce n-a încăput în 4 scânduri (și nu se stinge prin moarte, cum e dreptul la pensie, de exemplu) se transmite prin moștenire.

Nu contează de unde (sau de la cine) avea defunctul ceea ce avea în clipa morții. Avea? (nu tocase pe te miri unde?) Atunci se transmite prin moștenire (în cazul de față conform cotelor de mai sus).

În plus:

Art. 974. -
Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Adică (în funcție de „amănunte”, cum îmi place mie să spun) s-ar putea ca ... taman lingurile de la mama (soacră) să ajungă numai la soția supraviețuitoare.

Ați scris „primită de soț de la ...”
Ca atare, ceea ce am scris mai sus a pleacat de la premisa că soțul a murit DUPĂ părinții săi. (iar cititorii nu ar trebui să transpună „pe nemestecate” în alte situații, că în drept lucrurile seamănă ... dar nu răsar)
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua. daca sotul supravietuitor vine la mostenire decat cu fratii defunctului are cota de 1/2 din mostenire . dar daca vine cu un singur frate , si acela ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)
Succesiune casnicie fara copii bazna bazna Buna ziua. Mi-a decedat sotul si vreau sa dezbat succesiunea. Am apartament , masini si alte bunuri. Nu am copii si sotul are doar o sora. Pe cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)