avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cote indivize refuz de a contribui la costuri reparatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cote indivize refuz de a contribui la costuri reparatii

Detin 70% cota indiviza a unui imobil cu 2 proprietari. Imobilul fiind o casa veche (aprox 100 ani) care nu a fost renovata de aprox 40 de ani.Apartamentul meu este la demisol si din pacate prin el trec tevile de alimentare cu apa si canalizare. Apartamentul nu a fost locuit ultimii 3 ani si tevile de apa au inghetat si au crapat . Nu a locuit nimeni nici in apartamentul de la parter si nu a fost nici o problema sa fie intrerupta furnizarea apei de la intrarea in casa pt a evita deteriorarea si mai grava a imobilului. Cand am cumparat apartamentul am incercat sa intru in legatura cu proprietarul care detine 30% dar a refuzat sa vina sa fada situatia in care se gaseste apartamentul de la demisol.
Nu am avut incotro si am inlocuit instalatia de apa/canal. Am incercat din nou sa intru in contact cu proprietarul care intre timp a gasit chirias pt apartamentul lui. I-am aratat lucrarea facuta, i-am dat copii dupa facturi si i-am dat un calcul cu suma ce ii revine functie de cota de proprietate ce o detine. Ca sa poata preda apartamentul chiriasului a promis ca o sa imi plateasca dar mai analizeaza facturile. Mentionez ca tevile de apa si canal instalate deservesc in mod exclusiv apartamentul lui.
Dupa o vreme ptca nu m-a contactat cand am sunat mi-a inchis telefonul. Am facut o notificare printr-un avocat ca sa fie informat ca am sa urmez alte cai pt recuperarea datoriei. A refuzat sa semneze pt primirea notificarii.
Sunt dispus sa demontez tevile instalate de mine ptca nu sunt de acord ca sa le foloseasca gratuit. Am dorit sa nu ajung in instanta si nu stiu care este modalitatea de a-mi recupera banii. Astept un sfat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: dubick , utilizator 22:12, 11 Noiembrie 2012
Cine ar fi trebuit sa asigure functionarea in siguranta a acelor tevi care treceau prin apartamentul d-voastra si din cauza ca ele au inghetat au crapat?
Am eu posibilitatea ca vecin(care ma folosesc de aceste tevi) sa vin in apartamentul d-voastra sa am grija de aceste tevi? Asa in fiecare an ele pot ingheta si eu sa fiu pus la plata.....din cauza neglijentei d-voastre....
Amandoua apartamentele au fost fara incalzire ptca nu locuia nimeni in ele. In Romania nu exista legislatie sa te oblige sa incalzesti apartamentul pe timp de iarna cum exista in Europa. Anul trecut nu eram proprietarul apartamentului in care s-au spart tevile dar daca s-au spart trebuiesc reparate. Ele sunt parti indiviza. Toti proprietarii raspund de ele. Casa nu a avut nici un fel de reparatii in ultimii 40 de ani, vorbim aici de tevi de plumb care au trebuit inlocuite. Nu trebuie sa acuzati de neglijenta pe nimeni daca nu aveti destule detalii. Daca puteti sa imi dati un sfat la problema pe care am ridicat-o am sa apreciez efortul.
D-voastra ati inteles foarte bine ceea ce am vrut sa spun chiar daca nu va place... Din acest motiv refuza si vecinul sa va plateasca cota parte pe principiul ca ele nu s-au spart din cauza vvechimii lor sau a nu stiu carui defect de fabricatie a materialelor ci a faptului ca apartamentul acela nu era incalzit si au inghetat.... Din multe puncte de vedere aveti dreptate ca ele sunt parte comuna si ca cheltuielile ar trebui impartite pe cota-parte indiviza dar acum mai depinde si de motivul pentru care acestea se deterioreaza....
Altfel daca doriti o solutie strict tehnica: O notificare pe care o intocmiti d-voastra si o trimiteti prin executor judecatoresc(aprox. 200 lei)in care pomeniti si de cheltuieli anexand facturile, ii dati un temen de 30 de zile pentru plata, daca nu da curs mergeti in instanta, putand trece mai intai si pe la un mediator daca doriti sa incercati mai intai o cale amiabila de rezolvare a conflictului.
Stimate domn/doamna, va multumesc pt informatia "tehnica" pe care mi-ati dat-o.

Observatiile personale pe care le faceti ca nu imi place ce spuneti nu cred ca isi au locul pe acest forum.

Va rog sa credeti ca instalatii de apa canal introduse cu 100 de ani in urma sunt deteriorate si necesita sa fie inlocuite/modernizate.
Fiecare coproprietar trebuie sa contribuie conform legii la reparatii in functie de cota pe care o detine.
Asa este legea si justitia respecta legea.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Plata teava comuna de apa rece daniela moldovan daniela moldovan intro bucatarie s-a spart teava comuna de apa rece si a inundat apartament de dedesubt.cine plateste pagubele aferente apartamentului inundat ?(o noua ... (vezi toată discuția)
Urgent! tevi de caldura vs centrala proprie serena82 serena82 Buna ziua, Am o mare problema. Eu am centrala termica proprie la apartament, insa mi-au ramas si tevile de caldura pentru ca vecinii de la celelalte doua ... (vezi toată discuția)