Am iesit din CIC pe 18 ianuarie 2009 (am stat 2 ani). Acum sunt in concediu prenatal, in 20 martie urmand sa nasc al doilea copil. Dupa cele 42 zile obligatorii de postnatal, tatal urmeaza sa intre in CIC cu al doilea copil, eu fiind nevoita ori sa ma intorc la lucru, ori sa-mi dau demisia.
Intrebarile sunt::
Daca imi dau demisia, am dreptul la somaj dupa 2 ani in care contractul a fost suspendat? Si daca trebuie neaparat sa fiu disponibilizata pt a primi acest ajutor de la stat?
Pentru a beneficia de somaj, desfacerea CIM trebuie sa se faca pe motive de restructurare, restrangerea activitatii, in nici un caz demisie unilaterala.
pentru a primi ajutor de somaj trebuie sa indepliniti 2 conditii :
1. sa aveti lucrate 12 luni anterior datei de intrare in CIC,
2. sa aveti CIM desfacut din motive neimputabile salariatului .
Daca doriti sa beneficiati de somaj trebuie ca incetarea contractului de munca sa se datoreze desfiintarii postului dvs si nu demisiei. De ce nu ramaneti in continuare in cic pentru ca veti castiga mai multi bani asa decat din somaj si va puteti cauta linistita un alt loc de munca.
Nu numai ca urmare a desfiintarii postului se poate beneficia de somaj , ci ca urmare a incetarii raporturile de munca pentru motive neimputabile salariatului - in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii.
Alte discuții în legătură
Pot intrerupe cic
gabitzu837
in prezent sotia mea se afla in cic de 6 luni iar din anumite motive financiare am decis sa intru eu (sotul) in cic iar sotia sa reinceapa serviciul.sotia a ... (vezi toată discuția)
Probleme somaj
iulian99
buna ziua.numele meu este iulian si va rog sa ma ajutati cu un sfat.am lucrat 20 de ani la tmk resita,in luna mai a.c. s-au facut disponibilizari si am fost ... (vezi toată discuția)