avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot intrerupe cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot intrerupe cic

in prezent sotia mea se afla in cic de 6 luni iar din anumite motive financiare am decis sa intru eu (sotul) in cic iar sotia sa reinceapa serviciul.sotia a mers la locul de munca pt a depune cererea insa a primit un raspuns sec:nu o mai poate primi pt ca de ceva timp se fac disponibilizari si nici nu ii poate desface contractul de munca cu o litera favorabila pt a cere somaj,iar singura solutie e demisia sau continuarea cic.Chiar nu poate primi somaj?multumesc
Cel mai recent răspuns: laura gaga , utilizator 23:34, 8 Mai 2009
ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de
munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au
legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediu pentru creşterea copilului în
varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de
pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului
bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în
varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura
data, cu pana la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru
motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului
angajatorului, în condiţiile legii..
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
mai exact poate sau nu sa beneficieze de somaj
Mai exact, societatea nu are voie sa o concedieze pe motiv de restructare post timp de 6 luni de la data revenirii sotiei la munca, adica pt art 65 (1)codul muncii, deci in aceasta situatie nu poate obtine somaj.

Articolele de desfacere a contractului care genereaza dreptul la somaj sunt:

"Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;

Daca aveti un prieten cu firma va poate ajuta daca o angajeaza (dupa demisia de la firma actuaal) pentru 1 luna si ii desface contractul de munca in timpul perioadei de proba cu art 31 alin 4 indice 1, caz in care va putea avea drept la somaj daca indeplineste si conditia de stagiu necesara obtinerii somajului.
Ce va citat grace_r mai sus se refera la OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Pentru a indeplini conditiile de somaj sotia dvs trebuie sa aiba venituri 12 luni in ultimele 24. Concediu de crestere copil intra in calcul iar perioada lucrata care sa insumeze 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutiva sau la acelasi angajator. O a doua conditie de indeplinit este concedierea pe motive ce nu tin de persoana salariatului, adica cu articolul 65 din Codul Muncii. Demisia (art 79 din Codul Muncii) sau incetarea contractului cu acordul partilot (art 55 lit b) nu ii vor da dreptul sa beneficieze de somaj.

Angajatorul sotiei va induce in eroare cand spune ca sotia nu are decat alternativa de-a demisiona sau de-a se intoarce in CCC. Demisia nu se "cere" de catre angajator. Este o vointa unilaterala de-a se inceta contractul de munca al angajatului si ea nu se aproba de catre angajator.
Cred ca eu am crezut ca se doreste ca sotia sa nu lucreze ci sa intre in somaj, scuze.

Daca doreste sa lucreze in continuare la acea firma, legea 96/2003 o protejeaza de concediere inca 6 luni, chiar daca se fac restructurari de posturi in firma.
De acea spuneam ca firma nu o poate disponibiliza pentru a intra apoi in somaj.

Problema e ca daca a facut o cerere de suspendare pentru CIC pana la varsta de 2 ani a copilului, societatea nu cred ca este obligata sa ii aprobe reintoarcerea mai devreme din CIC decat a solicitat initial.

Alte discuții în legătură

Cic si concediu fara plata deldio deldio daca ma intorc din concediu de ingrijire copil dupa 1 an si apoi intru in concediu fara plata, care va fi indemnizatia, sau mai bine zis ce bani voi avea? ... (vezi toată discuția)
Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
Persoanele care ies din concediu pentru crestere copil Kiss Raluca Kiss Raluca O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de ... (vezi toată discuția)