n53 a scris:
depuneți imediat o Plângere penală (descriind scurt, clar, concis toată situația și puneți accent pe ”luarea” adică, pe românește FURTUL actelor etc etc dvs. cunoașteți bine totul) la Unitatea de Poliție de care aparțineți, formulată în 2 ex., înregistrate și opriți 1 ex.(sau recomandată cu Confirmare de primire, păstrați TOATE documentele).Ar fi indicat să depuneți Pl. Penală toți moștenitorii dar fiecare separat.
- solicitați ajutorul Poliției în înapoierea către dvs. a cheii casei.
Acționați urgent să nu treacă 2 luni de la aflarea situației, eventual motivați că abia în data de . . . care se încadrează în interiorul a 2 luni ați aflat, fiți toți axați pe aceeași dată ori ușor decalată dar în interiorul celor 2 luni : altfel nu vi se ia în seamă.Curaj și succes deplin!
Art. 208
Furtul
Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 12 ani.
Se consideră bunuri mobile şi orice energie care are o valoare economică, precum şi înscrisurile.
Nu văd unde ar fi furtul. Lipseşte un element esenţial, acela ca bunul să fi fost luat din posesia sau din detenţia altuia. Or, bunurile au fost în permanenţă în posesia (detenţia) celei învinuite de furt.
Nu văd ce ar putea face poliţia în cazul de faţă. Cea care stăpîneşte bunul îşi întemeiază dreptul pe un contract încheiat cu defunctul. Că este valid sau nu, urmează să decidă instanţa civilă.
Apoi, de ce să acţioneze în cele două luni, şi nu mai tîrziu? E vorba cumva despre vreo infracţiune pentru care urmărirea penală să înceapă doar la plîngerea prealabilă? Dacă vorbim despre aplicarea art.210 C.penal, lipseşte elementul esenţial: furtul. Dacă nu, atunci despre ce vorbim?
Chestiunea este pur civilă. A acţiona în penal este, după părerea mea, pierdere de vreme.