avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Actiune in raspundere contractuala impotriva unui ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Actiune in raspundere contractuala impotriva unui avocat

Buna ziua.

Am rugamintea sa ma ajutati cu opinia dvs intr-o speta.
Un cunscut a pierdut pe fond un proces. A angajat pentru recurs un avocat, a incheiat contract de asistenta juridica. Din pacate acel avocat nu a facut nimic in dosar, desi a incasat integral onorariul. Nu a depus nici macar recursul la instanta.
Cunostinta mea vrea ca, cel putin, sa isi recupereze onorariul platit degeaba.
Ce poate face:
1. poate sa dea direct in judecata avocatul pentru raspundere contractuala? Daca da, care este instanta competenta material? Judecatoria sau Curtea de Apel?
2. este obligatorie intai procedura prealabila cu plangere la Barou?
Sau pot fi facute ambele simultan?

Multumesc mult de tot.
Cel mai recent răspuns: htdwoodtrade , utilizator 19:04, 11 Noiembrie 2012
1) Întrucât NU cunosc cuantumul bănesc al pierderilor dvs., vă redau (parțial) baza legală din competența materială a instanțelor judecătorești-C.Proc.Civ.În opinia mea, competentă a judeca cauza dvs. este judecătoria (de care aparține acel avocat).Dacă ați pierdut acel proces, altul nu mai puteți promova pe aceeași variantă întrucât constituie/este lucru judecat atunci când are : același obiect, este întemeiată pe aceeași cauză și este între aceleași părți, facută de ele și în contra lor în aceeași calitate.
Concluzionând : dvs. va trebui să socotiți și interesul pierdut în acel proces+onorariul+daune morale etc etc
Art. 1. - Judecatoriile judeca:
1. in prima instanta, toate procesele si cererile in afara de cele date de lege in competenta altor instante;
2. plangerile impotriva hotararilor autoritatilor administratiei publice cu activitate jurisdictionala si ale altor organe cu astfel de activitate, in cazurile prevazute de lege;
3. in orice alte materii date prin lege in competenta lor.

Art. 2. - Tribunalele judeca:
1. in prima instanta:
a) procesele si cererile in materie comerciala cu exceptia celor al caror obiect are o valoare de pana la 10 milioane lei inclusiv;
b) procesele si cererile privind drepturi si obligatii rezultand din raporturi juridice civile, al caror obiect are o valoare de peste 150 milioane lei;

2) simultan depuneți o plângere la Baroul de care aparține și solicitați sancțiuni potrivit Legii 51/1995 modificată :
Sectiunea 2 - Incetarea si suspendarea calitatii de avocat
Art. 27
Calitatea de avocat inceteaza:
a) prin renuntarea scrisa la exercitiul profesiei;
b) prin deces;
c) daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara;
d) daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii.

Art. 28
Calitatea de avocat este suspendata:
a) in caz de incompatibilitate, pe durata existentei acestei stari;
b) pe perioada interdictiei de a profesa, dispusa prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
c) in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre U.N.B.R. si catre sistemul propriu de asigurari sociale, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor;
d) la cererea scrisa a avocatului.
Multumesc mult de opinie.
Intrebarea mea era si daca nu cumva sunt obligat sa parcurg intai procedura cu plangerea la barou si dupa aia instanta. Am citit undeva ca, daca nu ma adresez inainte baroului, risc sa mi se respinga actiunea ca prematur introdusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat indisciplinat milenescu milenescu Buna, Am o nedumerire si poate ma ajutati voi sa scap de ea: cum se numeste si ce se poate face impotriva unui avocat care nu asculta de indicatiile ... (vezi toată discuția)
Refuz desemnare avocat de catre decan tobescu tobescu Buna ziua, as avea o întrebare multumesc pentru raspunsurile Dvs. O prietena de a mea a obtinut \"asistenta juridica gratuita si totala\" de la judecatorie ... (vezi toată discuția)
Obligatiile avocatului si drepturile clientului danutel9 danutel9 Am incheiat, cu un avocat un contract de redactare apel + reprezentare in Instanta . Onorariul a fost achitat in intregime, insa avocatul: ... (vezi toată discuția)