avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 261 codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 261 codul muncii

Buna ziua,

Sotiei mele nu i-au mai fost achitate cateva salarii si contributiile la stat in timp ce era insarcinata. Intre timp toti angajatii si-au dat demisia - in afara sotiei mele care nu putea sa faca acest lucru pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere copil.
Dupa nastere si-a dat demisia - prin posta cu confirmare de primire.
Ne-am adresat instantei pentru plata urmatoarelor:
- salarii restante pana la momentul demisiei;
- contravaloarea concediului de maternitate de 126 zile (care in mod normal e achitat de angajator si acesta mai departe isi recupereaza banii prin retinerea sumei din contributiile pentru restul angajatilor)
- contravaloarea indemnizatiei de crestere copil - 12 luni la valoarea de 75% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare nasterii;
- daune;
- cheltuieli de judecata;

Instanta ne-a admis partial actiunea pe fond, in sensul in care ne-a admis cererea pentru plata salariilor si a concediului de maternitate, precum si a contributiilor catre stat restante, respingand plata indemnizatiei de crestere copil (pe care ni s-a transmis sa o recuperam de la stat).

Am facut recurs (care se judeca la Curtea de Apel - la primul termen s-a amanat).
Intre timp, dorim sa facem o notificare si somatie de plata a sumelor admise de prima instanta in baza art 261 Codul Muncii Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
coroborat cu art 274 Codul Muncii Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.

Nu stiu exact ce anume se va intampla dupa termenul de 15 zile prevazut pentru plata, pentru ca sigur nu va plati.
Cum anume se procedeaza cu plangerea penala? Cine si pe ce criterii va stabili daca va fi vb de inchisoare sau de amenda? Si daca va fi amenda, cum anume imi voi recupera totusi banii?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:54, 12 Noiembrie 2012
cabdulmalik a scris:

......

Nu stiu exact ce anume se va intampla dupa termenul de 15 zile prevazut pentru plata, pentru ca sigur nu va plati.
Cum anume se procedeaza cu plangerea penala? Cine si pe ce criterii va stabili daca va fi vb de inchisoare sau de amenda? Si daca va fi amenda, cum anume imi voi recupera totusi banii?

Multumesc anticipat,



Dupa implinirea termenului de 15 zile , puteti formula plangere penala impotriva angajatorului. In acest caz, Politia si Parchetul vor demara cercetarile penale , urm,and ca la finalul lor Parchetul sa emita o solutie fie de NUP , fie de trimiterea lui in judecata .. instanta de judecata, va stabili pedeapsa finala , in cazul in care dosarul este trimis la instanta.

Drepturile salariale se pot recupera prin executarea silita a angajatorului ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu mi-a platit salariul standan54 standan54 Angajatorul nu mi-a platit salarii pe trei luni. Mi-am dat demisia si am respectat prevederile codului muncii. Dupa demisie am facut o Notificare angajatorului ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma ana_anisoara ana_anisoara Sunt insarcinata in 3 luni si angajata cu contract de munca norma intreaga -perioada nedeterminata din luna iulie 2009 dar firma nu a mai platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale in urma unei hotarari judecatoresti MatusaVulpe MatusaVulpe Buna ziua, Am castigat in instanta un litigiu de munca, pentru care angajatorul este obligat sa ma repuna pe post, m-a repus fara sa semnez acte altele in ... (vezi toată discuția)