avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... constructie cu sau fara acordul vecinului?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

constructie cu sau fara acordul vecinului?

doresc sa construiesc casa pe hotar cu un vecin care are calcan, insa retras la 60 cm de hotar. In certificatul de urbanism Primaria spune sa construiesc pe hotar, insa imi cere si acordul vecinului pt constructia pe hotar. Vecinul imi cere sa ma retrag 30 cm de hotar. Primaria insa nu este de acord la 30 cm; ea vrea sa acoperim calcanele. Primaria atat timp cat regulamentul urbanistic general spune ca trebuie sa fie alipire la calcan in cazul constructiilor cu calcan (motiv estetic probabil) nu imi poate da autorizatia si fara acordul vecinului? vecinul decide in ultima instanta? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mariamea , utilizator 09:56, 19 Noiembrie 2012
Da, vecinul este cel care decide, altfel nu s-ar mai cere acordul!
Daca primaria nu accepta amplasamentul propus ,discutati cu cei de la primarie care sunt alternativele ,discutati cu arhitectul care a executat proiectul si modificati amplasamentul sau solutia tehnica.Ar mai exista posibilitatea obligarii prin hotarare judecatoreasca a vecinului sa accepte conditia din regulamentul de urbanism,care este un demers pe care trebuie sa/l faceti cu ajutorul unui avocat si a compartimetului urbanism din primarie.
Multumesc pentru raspunsuri. Da, Primaria nu doar ca accepta amplasamentul propus de mine (pe hotar), ci acelasi lucru imi cere; daca voiam cu retragere Primaria cerea PUD in cel mai bun caz sau nu accepta deloc.
De aceea nu inteleg de ce trebuie acordul vecinului daca este o cerinta a Primariei sa fac pe hotar.
Asta cu obligarea vecinului prin hotarare judecatoreasca daca ar merge, tot ar fi ceva.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
Mariamea, utilizator
Incercati sa modificati proiectul, astfel incit fundatia sa fie retrasa de la linia de hotar, planseul de la parter sa fie in consola pina la linia de hotar, iar peretele de catre vecin sa fie pe aceasta limita.

Poate nu am inteles bine contextul legal, dar constructiv, ar putea fi o solutie.

Succes!
Este o idee f buna nifcons. Multumesc. Pana acolo, insa am intr-adevar o problema juridica. Am crezut ca pe acest forum raspund si avocati.
Intre timp chiar am ajuns cu vecinul la notar si mi-a dat acordul pt 30 cm de hotar. Primaria este acum in stare de soc; nu stiu ce dezbateri au de facut acolo ca sa imi dea un raspuns, caci ea, va spuneam, vrea sa facem pe hotar.
Daca vreun avocat nu e prin preajma, va intreb pe voi dragi utilizatori, stiti vreo lege din care sa aflu raspunsul la problema mea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord de la vecini pentru construire casa Mariamea Mariamea doresc sa construiesc casa pe hotar cu un vecin care are calcan, insa retras la 60 cm de hotar. In certificatul de urbanism Primaria spune sa construiesc pe ... (vezi toată discuția)
Acord construcție la calcan annesis annesis Buna seara, Am CU pentru construcție unde este specificat cuplare la calcan , doar ca vecinul nu e construit pe calcan la limita de proprietate, iar eu ... (vezi toată discuția)
Mi se cere pud sau ma obliga sa construiesc la calcan, ce pot face? VASILE_CLAUDIA VASILE_CLAUDIA Va rog ajutati-ma cu un sfat.Am achizitionat un teren intravilan de 350mp cu dimensiunea de 15*24ml si doresc sa construiesc o casa de 8*11ml.Am solicitat ... (vezi toată discuția)