avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire in caz de accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire in caz de accident

Buna ziua!

Ma intereseaza daca nu exista in legea asiguratorilor prevazut un termen in care trebuie solutionat un dosar in caz de accident si in cat timp trebuie sa ti se dea acceptul de plata, si daca exista in cadrul legal al firmelor de asigurare termenul de "culpa comuna".
In cazul meu comunicarea sumei pentru despagubire a fost la 1 luna si jumatate de la deschiderea dosarului la acea firma de asigurari, ceea ce nu mi se pare prea ok. poate ma ajutati cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 16:58, 13 Noiembrie 2012
Probabil va referiti la asigurarea RCA.Conform normelor CSA (emise conf. Legea asigurarilor nr. 136/1995 ), plata despagubirii se face in termen de 10 zile de la data completarii dosarului(depunerea ultimului document fiind cererea de despagubire) termen de la care se pot solicita penalitati.Dar mai sunt prevederi care permit asiguratorului sa efectueze cercetari timp de 90 zile, cu conditia ca in 5 zile de la avizare, sa anunte pagubitului, ca va proceda in acest fel .
Bineinteles ca in caz de culpa comuna, responsabilitatea se imparte procentual pe vinovati, functie de gradul de participare (de obicei numai instanta de judecata stabileste acest procentaj)
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
nucu$, utilizator
Poate nu am fost foarte clara in formularea discutiei, dar voiam sa va mentionez ca din momentul in care dosarul a ajuns la firma de asigurari, numai la insitentele mele telefonice, cat si prin email am fost contactata dupa apoximativ 30 de zile, in care nu stiam nimic, nici macar nu am fost anuntata ca se fac si alte cercetari, cu toate ca nu aveau cum , deoarece nu a fost nimeni de la firma de asigurari la fata locului unde s-a produs accidentul si dorasul era trimis la Bucuresti, iar acolo tind sa cred ca a stat mult si bine.
Vazand ca nu primesc nici un raspuns am facut plangere pe mail la CSA, iar in momentul cand i-am scris acest lucru inspectorului de asigurari care se ocupa de dosar m-a contactat sa imi ceara factura de achizitie a masinii,pentru a stabili suma.
Intentionez sa contactez un avocat si sa dau firma de asigurari in judecata, doar ca singurul lucru pe care nu il stiu este cat dureaza finalizarea procesului si stabilirea acelui procentaj in cazul culpei comune.Teama mea este sa nu ma intind la un an sau poate mai mult.
Termenul de plata al asiguratorului de 10 zile se calculeaza de la data depunerii ultimului document necesar la dosarul de dauna. Daca dumneavoastra ati depus factura si ati completat o cerere de despagubire, atunci din acel moment puteti calcula acest termen. In cazul in care nu vi se face plata, puteti contacta un avocat sa va reprezinte.
Daca dosarul dumneavoastra este incadrat la culpa comunca, atunci probabil veti primi 50% din suma de despagubire. O apreciere exacta a procentului culpei nu se poate face decat in instanta si in urma unei expertize judiciare. Dar de obicei si instantele daca e vorba de culpa comunca stabilesc 50-50 culpa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asiguratorul hotaraste culpa comuna snake65 snake65 La inceputul lunii iulie am fost implicat intr-un accident de masina. Cel cu care am intrat in coliziune si-a recunoscut vinovatia, sens in care a formulat o ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum culpa comuna keenox keenox Salut! In caz de culpa comuna, am vreo sansa sa obtin alt procentaj/cuantum al despagubirii decat 50%? Am inteles ca in unele cazuri politia poate stabili ... (vezi toată discuția)
Despagubiri asigurare auto gmecmha gmecmha Salutare.am si eu o citeva intrebari legate de incasarea unei asigurari in urma unui accident auto.Am fost implicata intr-un accident auto.Sotul sofer,iar eu ... (vezi toată discuția)