avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune testamentara

Matusa a lasat un testament pe numele nepotului si fratelui ei.Unchiul,sotul ei a intocmit testamentul numai pe numele cumnatului(fratele sotiei),prin care lasa toate bunurile mobile si imobile acestuia.Nu au copii.Prin testamentul matusa lasa 1/2 din casa si terenul aferent casei,fratelui ei si un alt teren mostenit de la parintii ei(deci nu este bun comun)il lasa la 3 nepoti,impartit pe numar de arii.Matusa a decedat.Intreb ,daca pe timpul vietii unchiul nu cere rezerva ,dupa sotie,nici nu depune declaratie de acceptare,dupa decesul lui,mostenitorul trecut in testament lui ( adica fratele sotiei),are drept la parte din terenul lasat de matusa nepotilor?
Cel mai recent răspuns: mariaalbu , utilizator 08:10, 16 Noiembrie 2012
Nu lasati sa treaca anul!

Sub cheie!? Sunt testamente olografe!?! Daca nu, atunci mai are si notarul vreo 2.

Ar fi preferabil sa discutati cu un avocat sau macar sa mergeti direct la notar pentru a accepta succesiunea (si testamentara si legala - aveti dubla calitate si se poate opta diferit).
Sint testamente autentice,intocmite de notar,doar ca unchiul a luat un exemplar si imi spune sa asteptam.Insa asa cum am spus anterior se apropie anul de cind a decedat matusa.Am fost la notar si a zis sa mearga cel care are un exemplar,in original din testament.Deci nu-mi ramine decit sa astept!
Un testament inchis intr-un sertar NU va face mostenitoare!

Ati dat vreo declaratie de acceptare a mostenirii (legala si/sau testamentara)?

Spuneti ca sunteti unul dintre nepoti, ca defuncta va era matusa si fratele ei va este unchi. Asta inseamna ca unul dintre parintii dvs. (in viata sau decedat) este (a fost) un alt frate sau sora cu defuncta (matusa).

Daca parintele dvs. a decedat inaintea matusii, atunci aveti si calitate de mostenitor LEGAL. In acest caz e o mare greseala sa asteptati.

Ati dat vreo declaratie la acel notar sau doar ...v-a trimis la plimbare?
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
romascanu, moderator
Nu,nu am dat nici o declaratie.A insistat pe ideea ca trebuie sa mearga sa faca deschiderea succesiunii dupa matusa,cel care are testamentul.Eu pot sa cer notarului deschiderea ,stiind ca el a facut testamentele si practic le are in original? Cum sa fac acest lucru? Sa fac o cerere ?S-o inregistrez ? Unde?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa matusa si unchi: sora (fara copii) a mamei a ... erriss erriss Succesiune dupa matusa si unchi: Sora (fara copii) a mamei a facut testament in favoarea sotului (unchi). De-asemenea si el ei, functie de care decedeaza ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire olteanu dumitru olteanu dumitru Am avut o matuse cu domiciliul in Ploiesti (sora tatalui meu) si care care a decedat in 2005 lasindu-ne(suntem 3 bfrati) prin testament 1/2 din casa detinuta ... (vezi toată discuția)
Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)