avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... e mai rentabila CONCESIONAREA decat aportul cu un ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

e mai rentabila CONCESIONAREA decat aportul cu un TEREN in FIRMA ?

in cazul unei investiti pe un TEREN CONCESIONAT se poate pune sechestru pe teren daca exista o CONCESIONARE pe 20 de ani indiferent cui apartin DEBITELE - ATENTIE ?

e mai rentabila CONCESIONAREA decat aportul cu un TEREN in FIRMA ?
Cel mai recent răspuns: olden , utilizator 09:07, 14 Noiembrie 2012
concesionarea presupune faptul ca acel teren e al statutui, nu al societatii. societatea are doar drept de folosinta. nu se poate pune sechestru pe teren. pe constructie, daca apartine societatii, se poate, dar doar daca debitele apartin societatii.
cui apartin debitele?
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
Mihaela Enache, Avocat
terenul este proprietatea privata PERSOANA fizica concesionat la o FIRMA pentru constructia unei clinici private , in cazul in care proprietarul are datorii neplatite ce se intampla ? Dar daca CLINICA are datorii ce se intampla in caz de EXECUTARE SILITA?

este o intelegere pe termen lung , ma intereseaza consecintele de recuperarea a viitoarelor datorii posibile.Proprietarul nu renunta la teren si Clinica isi realizeaza obiectivele in limitele permisibile ECONOMICE.

Clinica daca proprietarul are datorii exista riscul sa fie demolata?
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
olden, utilizator
O persoană fizică nu poate „concesiona” un teren pe care-l are în proprietate.
Eventual îl poate închiria.
TERENUL nu l poate\"concesiona\" o persoana fizica , poate altceva , legea iti permite orice :))

daca am un teren nu pot permite cuiva sa l folosesca si chiar sa construiasca pe el fara sa i cer chirie vreau constructia peste 30 de ani-50 ani ?

Folosinţa -,,jus utendi” şi,,jus fruendi”

Folosinţa reprezintă acea prerogativă în virtutea căreia proprietarul poate să întrebuinţeze bunul în interesul său(,,jus utendi”)şi poate să culeagă fructele acestuia (,,jus fruendi”),fie că sunt naturale,industriale ori civile.În acest sens,Codul civil prevede că: ,,Proprietatea unui lucru mobil sau imobil de drept asupra tot ce produce lucrul şi asupra a tot ce uneşte ca accesoriu cu lucrul, într-un mod natural sau artificial”.

Dispoziţia – ,,Jus abutendi”.

Reprezintă prerogativa proprietarului de a dispune liber de bunul avut în proprietatea sa.

În acest sens,proprietarul are libertatea de a hotărâ soarta acelui bun,putând să-l înstrăineze contra unui beneficiu mulţumitor sau gratuit,să-l închirieze,să-l lase moştenire,să-l abandoneze ori să-l distrugă.Exercitarea acestui drept trebuie să se desfăşoare în limitele determinate de lege,urmărind realizarea intereselor sale fără ca aceste acţiuni să prejudicieze altă persoană.Exercitarea abuzivă a dreptului de proprietate atrage după sine răspunderea juridică a titularului dreptului,vinovat de săvârşirea abuzului respectiv.

sunt doua fapte diferite ca stare :una este chiria ca obligatie de plata lunara si alta este dobandirea peste 30 de ani a dreptului de proprietate asupra cladiri.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
olden, utilizator
După cum spuneam, puteți sa închiriați terenul, dar nu puteți să-l concesionați.
Contractului puteți să-i spune-ți cum vreți, chiar și „de concesiune”, dar el va fi unul de închiriere ;)

Contractul de concesiune presupune mai mult decât o simplă închiriere și se încheie de către stat având ca obiect bunuri din proprietatea publică. Prin concesiune, concesionarul dobândește un drept real asupra acelui bun, spre deosebire de închiriere.

Ca și persoană fizică puteți să închiriați imobiliul sau să instituiți un drept de uzufruct asupra acestuia
Din câte am înțeles din ceea ce vreți să faceți cu acel teren, s-ar potrivi un contract de uzufruct cu o persoană juridică.
Astfel firma respectivă va avea posesia și folosința terenului, iar D-voastră vă rămâne doar nuda proprietate.

Dacă aveți acumulate datorii anterior încheierii contractului de concesiune sau de uzufruct, creditorii vor putea ataca acest contract dacă vor dovedi că a fost încheiat în frauda lor.

Alte discuții în legătură

Datorii asociatie sorin1977 sorin1977 am o cunostinta care a cumparat un apartament si a lasat dreptul de uzufruct viager altei presoane . persoana care detinea uzufructul viager a decedat si a ... (vezi toată discuția)
Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)
Accesiunea, superficia, uzufructul, uzul si abitatia, servitutile, fiducia shanna shanna Buna ziua! Sunt studenta la drept in anul al 2 lea si urmeaza sa sustin examenul la drept civil, dar din pacate nu am inteles mare lucru. domnul profesor ne-a ... (vezi toată discuția)