Va rog frumos sa -mi spuneti daca exista o prevedere legala in sensul ca titlurile executorii se investesc cu formula executorie numai "in original"
Se poate admite investirea cu formula executorie si aplicarea stampilei pe exemplarul 2 Copie, a unui contract de asistenta juridica , respectiv exemplarul care ramanea in carnet ( pe care scrie ca originalul a fost inmanat clientului.....) ?
In practica s-a respins cererea de investire a contractului de asistenta juridica, sub motivarea ca este titlu executoriu fara indeplinirea altei formalitati, dar executorii solicita depunerea incheierii de respingere odata cu formularea cererii de executare.
Oricum, pentru investire, eu as face o copie conforma cu originalul, as anunta Baroul ca rup exemplarul 2 din carnet pentru ca trebuie sa il depun la judecatorie, as lasa in loc copia conforma cu originalul, iar cu incheierea judecatoriei m-as prezenta la executor.
Multumesc pentru raspuns , dar din pacate nu m-am lamurit.
Situatia sta in felul urmator:
Un avocat de rea credinta a falsificat un contract de asistenta juridica , si a depus spre investire COPIA (exemplarul autocopiativ) .
Desi initial instanta a respins investirea copiei cu drept de recurs, avocatul a redepus solicitarea de investire a doua oara si instanta a aceptat investirea, aplicandu-se formula pe COPIE.
Intrebarea mea se referea la aspectul urmator: daca pentru investiri este obligatorie depunerea exemplarului original a unui titlu executoriu si daca exista o prevedere legala care stipuleaza ca se investesc numai titlurile in original
Pentru problema dvs. nu are importanta. Refuzul de a investi copia nu blocheaza executarea silita, pentru ca asa cum am aratat, opinia generala e ca nici nu e nevoie de investire.
Daca vreti sa blocati executarea, calea nu e sa atacati incheierea prin care s-a investit cu formula executorie copia contractului. Trebuie sa atacati continutul titlului executoriu, respectiv contractul.
Ca sa va raspund si la intrebarea dvs., nu exista o asemenea prevedere. Ganditi-va ca in primul rand hotararea instantei nu este un original in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca semnaturile sunt in copie (semnaturile judecatorilor, grefierului). Legea vorbeste despre inscris, nu despre contract in original.