avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de concediere

Buna ziua, sunt nou in acest forum si as avea o intrebare...in pe la sfarsitul lui martie anul curent am avut niste probleme ka locul de munca..gestiune comuna si toata lumea stie cam ce inseamna acest lucru..mi am dat demisia ,dar greseala mea a fost ca demisia a fost doar verbala sefului meu nimic scris pe negru pe alb,iar el m a concediat cu art 61 lit A.El sustine ca mi a trimis prin mandat postal aceasta decizie de concediere,dar eu intre timp mi am schimbat domiciliul, el stiind acest lucru,dar greseala fiind tot a mea pentru ca oficial eu nu i am dat nici un act.Astazi avand nevoie de decizia de incetare a muncii am apelat la el sa mi o elibereze si am aflat cu stupoare ca de fapt a fost o decizie de concediere si cu lit A adica abateri repetate sau grave, insotita de doua declaratii de la 2 colegi de servici, la care eu nu am acces pt a vedea exact motivul invocat de angajator.Intrebarea mea este daca se poate schimba ceva ,adica daca angajatorul se duce la revisal se poate remedia ceva?Unde ma pot adresa pentru a schimba aceasta decizie de concediere, ce se poate face?
Va rog din suflet ,sunt disperat!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 18 Noiembrie 2012
daca sunteti in termen faceti contestatie la instanta
Nu mai sunt in termen,asta s a intamplat in martie...iar eu nu am luat la cunostinta pana azi...si nici azi nu luam daca nu imi trebuia decizia de incetare a muncii totusi nu se poate remedia nimic?nici chiar cu ajutorul angajatorului??
Probabil angajatorul v-a desfacut contractul de munca cu art 61 lit.a) pentru absente nemotivate de la serviciu. Atat timp cat nu ati facut cerere scrisa de demisie, angajatorul a efectuat cercetare disciplinara+ declaratia celor doi colegi ca nu v-ati mai prezentat la serviciu si astfel a indeplinit cerintele legale pentru concedierea disciplinara.
Puteti contesta decizia in instanta, dar nu puteti face dovada ca ati facut cerere de demisie scrisa.
Daca decizia de incetare vi se solicita la noul loc de munca, prezentati-o pe aceasta si explicati-le faptul ca a avut loc o neintelegere.Noul angajator probabil vrea sa se asigura ca nu aveti incheiat deja CIM cu norma intreaga. Eventual cereti de la fostul angajator o caracterizare, poate va ajuta.
Asta este si explicatia lui...ideea ca eu la el lucrez de 7-8 ani in care doar verbal i am spus ca imi dau demisia de cate ori am plecat in strainatate si niciodata nu mi s a intamplat acest lucru adica sa mi desfaca cu lit A. Pt mine acest act este foarte important si as dori sa stiu daca nu se poate face ceva...io stiu,ca el sa mi modifice articolul cu care mi a desfacut contractul de munca...din punct de vedere legal ar exista o posibilitate?El ,din cate observ eu, acum regreta,si banuiesc ,ca ar face ceva daca ar exista vreo posibilitate...Exista aceasta posibilitate?
carita a scris:

Puteti contesta decizia in instanta, dar nu puteti face dovada ca ati facut cerere de demisie scrisa.
Noul angajator probabil vrea sa se asigura ca nu aveti incheiat deja CIM cu norma intreaga.

Nu mai poate contesta nimic in instanta, dreptul la actiune s-a prescris.
Si ce daca mai are incheiat un c.i.m cu norma intreaga? Ce legatura are asta cu angajarea?

@daniell1980

Conform art. 8 alin. 3 din HG 500/2011:

La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:

a)copii ale documentelor existente în dosarul personal;

b)copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Refuzul angajatorului de a va elibera copie de pe decizia de incetare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei.

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
obligata sa mi scriu demisia cu preaviz de 11 zile sarrita sarrita Buna ziua ,va rog sa ma ajutati cu unele raspunsuri ,am fost angajata 3,5 ani intr un plafar functia asistent de farmacie ,avand o colega noua aceasta a ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca maximilian1900 maximilian1900 Am mers astazi la serviciu si mi s-a pus alcooltestul unde mi-a iesit 0.14 alcool in aerul respirat, Directorul a dispus incetarea contractului de munca. Am ... (vezi toată discuția)