avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru tata

Buna ziua, eu voi naste in mai 2013 al 2-lea copil, dar sunt casnica nu am lucrat niciodata cu catre de munca dar sotul da, si as dori sa stiu daca el poate beneficia de CCC pentru tata mentionez ca la primul copil nu a cerut concediu.daca se poate ce acte trebuie pt acest concediu.multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
mihaeladiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaeladiana , utilizator 12:51, 15 Noiembrie 2012
1. Tatal copilului poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului a avut venituri din salarii.

2. Deoarece dvs. nu ati putut beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

3. Tatal face o cerere catre angajatorul sau prin care ii solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC lana acesta va implini 1 an sau 2 ani (depinde ce varianta alegeti).

4. Angajatorul emite decizia de suspendare a CIM si cu o copie dupa ea si cu celelalte acte necesarte se prezinta pa Primarie.

5. Actele necesare sunt:
• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

6. - Deoarece dvs. puteti sta acasa cu copilul tatal poate beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani, fara a mai intra in CCC.
- Adica merge la serviciu si primeste salariu iar statul ii mai plateste 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Pentru aceasta nu mai este nevoie de suspendarea CIM dar se va prezenta la Primarie cu actele de mai sus si va solicita direct stimulentul de insertie.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic efectuat de tatal salariat elam elam Buna dimineata! Copilul s-a nascut pe 13.08.2014 si tatal salariat vrea sa intre in CCC pana la 2 ani. Mentionez ca mama copilului nu a lucrat niciodata. Va ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie mitrofan emilia mitrofan emilia buna ziua daca mama care este salariata nu poate beneficia de CCC deoarece nu are venituri in ultimile 12 luni, poate tatal sa faca cerere pentru stimulentul ... (vezi toată discuția)
Concediul obligatoriu de minim o luna pentru tatal unui copil nou nascut lelena95 lelena95 daca sotul meu momentan lucreaza iar eu numai ce am terminat de foarte curand liceul,nu suntem intr-un domiciliu stabil,stam la mama baiatului....ce conditii ... (vezi toată discuția)