avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Despre modificarea legilor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Despre modificarea legilor

Ma poate lumina un expert in materie,Cum guvernul romaniei a putut modifica o LEGE (in toata puterea ei juridica)-prin ordonante,ori alte reglementari?? ex; Legea RECUNOSTINTEI(341/2004) pacat de numele acestei legi. Cu respect jan Vasiliu-Ploiesti.
Cel mai recent răspuns: janvasiliu , utilizator 19:10, 16 Noiembrie 2012
Guvernul poate emite ordonante de urgenta in domeniile in care este autorizata de catre parlament, pentru a modifica si completa legi. Ulterior, OUG se aproba prin lege de catre parlament. Pana la aprobarea prin lege, OUG are efect legislativ.
Ca la noi, guvernele abuzeaza de acest drept, este cu totul alta discutie.
Pai a modificat-o pentru ca poate sa o modifice prin ordonanta. Art. 108 din Constitutia Romania prevede ca Guvernul adopta hotarari si ordonante. De asemenea, conform art. 115 alin. 4 tot din Constitutia Romaniei, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata. Cat de extraordinara este situatia numai Guvernul poate aprecia.




Multumesc mult pentru raspuns,.


[Mesaj editat - offtopic]
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare - ordonanta de urgenta Alin.E Alin.E stie cineva care este diferenta dintre hotararea de guvern si ordonanta de urgenta, in special din prisma domeniilor reglementate? (vezi toată discuția)
Derogari ale art. 4 alin. (2) din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal kleytos kleytos as vrea sa ma ajutati sa inteleg si eu modalitatea de derogare a prevederilor privind art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 articol care are urmatorul ... (vezi toată discuția)
Urgent --legea 61/2010 Julius Blinden Julius Blinden Stimati forumisti, Am si eu o intrebare: Care este ratiunea Legii nr.61/2010, privind [b]aprobarea OUG nr. 106/2007 [/b]pentru modificarea si completarea ... (vezi toată discuția)