buna ziua
am o mare nelamurire. Sunt contabila unei societati comerciale care construieste mansarde.Produsul finit, mansarda, este contabilizata in ct.345. Descarcarea din gestiune, respectiv debitatrea lui 711 o fac doar in momentul semnarii contractului de vanzare cumparare cu clientul. Trebuie sa spun ca pna la momentul semnarii contractului, clientul imi achita un avans, sa zicem de 30% din val.de vanzare a mansardei, suma care ramae in 419, cu tva colectat, pana la finalizarea vanzarii. Sunt in mijlocul unui control fiscal, iar minunatii inspectori vor sa-mi impoziteze cu 16% avansurile pe care eu le-am incasat, adica din punctul lor de vedere suma din 419 este un venit. #-o
E posibil asa ceva? Mansarda e inca a mea, din moment ce nu e semnat contractul de vanzare cump, deci nu-mi pot descarca gestiunea 345......iar eu trebuie sa platesc 16% ptr.ca am incasat avans si inca 16% ptr. ca am mansarda in 345(ptr.ca am cheltuit o caruta de bani sa o construiesc?).....
Va rog mult sa-mi dati o idee....poate au dreptate si nu ma duce pe mine capul
multumesc
Codul fiscal:
(3) Contribuabilii care au optat pana la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, conform prevederilor legale, pentru impunerea veniturilor aferente contractelor de vanzare cu plata in rate, pe masura ce ratele devin scadente, beneficiaza in continuare de aceasta facilitate pe durata derularii contractelor respective; cheltuielile corespunzatoare sunt deductibile la aceleasi termene scadente, proportional cu valoarea ratei inregistrate in valoarea totala a contractului.
Norme metodologice:
16. Pentru contribuabilii care au optat la momentul livrarii bunurilor, executarii lucrarilor sau prestarii serviciilor pentru impunerea veniturilor aferente contractelor cu plata in rate pana la data de 30 aprilie 2005 inclusiv, veniturile si cheltuielile aferente bunurilor mobile si imobile produse, lucrarilor executate si serviciilor prestate, valorificate in baza unui contract cu plata in rate, sunt impozabile, respectiv deductibile, pe masura ce ratele devin scadente, pe durata derularii contractelor respective.*