avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fara succesiune verii mei au dreptul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fara succesiune verii mei au dreptul la mostenire?

Buna ziua!
In 1968 mama mea a mostenit in baza unui testament autentificat de notar, o cota de 7 parti dintr-un intreg de 12 , fratii ei in numar de 5 au mostenit cate 1 parte, au fost intabulate in CF (bunurile sunt teren, casa, o anexa). In 1992 mama mi-a vandut mie si sotului meu cota de 7 parti, 4 frati ai mamei au decedat (3 dintre ei au avut copii), al 5-lea este in viata. Mentionez ca 1 parte echivaleaza cu 59 mp.teren.
Va rog sa ma lamuriti:
-1. copiii fratilor mamei fara a figura in cartea funciara (presupun ca nu au facut succesiunea sau daca au facut-o la acea vreme nu stiau de aceasta mostenire) in ce conditii pot pretinde sa-i despagubim adica sa ne vanda cota lor;
-2. cu unchiul in viata daca ajungem la o intelegere - adica sa ne vanda partea lui -cum putem incheia actul de vanzare-cumparare in cazul in care el locuieste in alta tara europeana, nu se poate deplasa, deci care este procedura in absenta lui?
-3. In cazul in care nu ajungem la o intelegere privind pretul ptr.vanzare-cumparare, ce demersuri poate intreprinde el pentru a ne obliga la plata acelei suprafete, presupun ca nu are cum sa gaseasca un cumparator pt.o suprafata de 59 mp.
Mentionez ca nu s-a facut indiviziunea iar pana in 2009 noi am platit impozitul pe intreaga suprafata, verilor mei le-a surescitat interesul pt.cotele lor deciziile de impunere care se fac nominal din 2009.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Nãstase Cristian-Mihail , Consilier juridic 20:22, 19 Noiembrie 2012
solicitati iesirea din indiviziune asupra imobilului respectiv, prin atribuirea acestuia catre dv si sotul, cu obligarea dv la plata de sulta catre ceilalti.

verii trebuie sa dezbata succesiunea dupa antecesorii lor, apoi sa-si inscrie dreptul de proprietate in CF, insa puteti cere in cadrul actiunii de iesire din indiviziune acest lucru; unchiul dv nu va trebui decat sa trimita un inscris din care sa reiasa ca este de acord cu admiterea actiunii dv, urmand ca apoi sa-i achitati sulta.

Va multumesc ptr.raspuns, dar va rog sa ma lamuriti, daca noi (eu si sotul) nu solicitam iesirea din indiviziune deoarece asta presupune deschiderea unei actiuni in instanta NU? Verii mei care sunt prin Australia, Germania,Bucuresti si Brasov, nu si-au manifestat in mod direct aceasta dorinta, noi nu mai tinem legatura cu ei, doar acest unchi care mai este in viata si se afla in Germania ne-a transmis si ne transmite lunar telefonic ca unii dintre nepotii lui ar ceda partea lor in favoarea lui si ca ei sunt interesati de cotele mentionate mai sus, ne-a mai propus ca sa-i trimitem banii si ca el va recunoaste ca renunta la partea lui in favoarea noastra- aici vreau sa imi spuneti ca fara iesirea din indiviziune ce modalitati de despagubire exista probabil doar contract de vanz.-cumparare. Sunt insistenta dar de 3 ani ne suna lunar,ne ameninta si ne aminteste de ultima ciocolata cumparata de el in copilaria noastra desi atunci toti fratii au renuntat verbal in favoarea mamei pt.ca ea a ingrijit-o pe bunica, dar a uitat. Va multumesc!
colceriumari-bv a scris:

ne-a mai propus ca sa-i trimitem banii si ca el va recunoaste ca renunta la partea lui in favoarea noastra

Nu are la ce sa renunte, sunt proprietari pe acele cote... trebuie transferat dreptul de proprietate catre dvs. prin partaj sau vanzare din partea lor catre dvs. Asa ca... sa dati banii pe vorbe... nu va sfatuiesc.
Va multumesc mult! Daca mai aveti amabilitatea sa imi explicati "transferul de proprietate prin partaj" si cum ar putea vinde unchiul meu terenul fara a se deplasa in tara, care este modalitatea legala? Cu mult respect, va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dreptul de proprietate al fiecarei rude (var, unchi) se transfera catre dv ca efect al partajului.
partajul se poate face la judecatorie sau la notar. in cazul dv insa, la notar nu cred ca va veti rezolva problema.

Alte discuții în legătură

Casa cu multi proprietari GyarfasCsaba GyarfasCsaba Am o proprietate (casa si curte) de 800mp. In CF in afara de mine mai apare un unchi cu o cota de 1/16, cota pe care a mostenit-o dupa bunicul meu. in afara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! imediat după revoluția din '89 , tatălui meu si ... gabibotea gabibotea Buna ziua! Imediat după Revoluția din \'89 , tatălui meu si celor 3 frati ai lui li s-a facut conform legii 18, Titlu de proprietate( au fost înscriși ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)