avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cãi extraordinare de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cãi extraordinare de atac

Am avut un litigiu de munca cu intrepriderea la care am fost salariat pentru drepturi banesti care nu mi-au fost acordate.La Fond completul de judecata mi-a dat dreptate cam 120%,la Apel instanta a dat dreptate recurentului.Aceasta decizie dupa mine este abuziva.Ce pot sa mai fac? Care este rostul Fondului? Unde ma pot plange?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:03, 19 Ianuarie 2013
anghelachedan a scris:

Am avut un litigiu de munca cu intrepriderea la care am fost salariat pentru drepturi banesti care nu mi-au fost acordate.La Fond completul de judecata mi-a dat dreptate cam 120%,la Apel instanta a dat dreptate recurentului.Aceasta decizie dupa mine este abuziva.Ce pot sa mai fac? Care este rostul Fondului? Unde ma pot plange?

Observ cu regret ca nu am primit nici un comentariu.Trag concluzia ca consultantii se feresc sa intervina cand un cetatean se considera prejudiciat de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.Glumesc! Nimeni nu este obligat sa comenteze daca nu vrea sau postarea mea contine ambiguitati si nu este destul de calara. Ma voi apuca singur sa studiez legislatia in vigoare.Primul pas va fi o intampinare la CSM prin care sa ma plang de aceasta sentinta.In pledoaria mea ma voi baza pe faptul ca instantele de judecata de la noi nu sunt izvor de lege prin interpretare personala a legii ci judeca aplicand legea existenta.Nu judecatorul stabileste ca dreptul meu este mai mic decat cel stabilit expres in lege. Scrie in lege ca judecatorul poate fi dat in judecata ca orice cetatean nu stiu daca si raspunde material de prejudiciul adus.Ma mai deranjeaza si anomalia ca doua dosare in cauze identice pana la punct si virgula cu aceleasi cuprins
depuse la instante diferite sa primeasca solutii definitive diametral opuse.


Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
anghelachedan, utilizator
Nu este vorba că se fereşte cineva să vă răspundă, ci este vorba că aveţi o hotărâre irevocabilă. Dacă discutăm despre un litigiu de muncă, înseamnă că aţi pierdut în recurs nu în apel.

Hotărârea pronunţată în recurs mai poate fi atacată numai pentru motivele strict şi limitativ prevăzute la art. 317, art. 318 şi art. 322 Cod procedură civilă. Contestaţia în anulare şi revizuirea sunt două căi extraordinare de atac foarte tehnic reglementate, astfel că este complet lipsit de relevanţă, faţă de motivele prevăzute în Codul de procedură civilă, dacă instanţa de recurs, rejudecând cauza în fond, a pronunţat o hotărâre netemeinică şi nelegală.
[ link extern ]
Doamna consier juridic va multumesc pentru raspuns.O sa revin cu motivarea deciziei Curtii de apel pe care o sa fac comentariile mele si va rog daca gresesc sa ma corectati.Va rog sa ma iertati daca in postarile mele am intrecut limitele bunului simt .
Nu este cazul să vă cereți scuze. :)

Nu cred că m-ați înțeles: puteți ataca hotărârea pronunțată în recurs numai dacă există vreunul dintre motivele prevăzute la art. 317, art. 318 sau art. 322 Cod procedură civilă, şi, desigur, dacă vă mai aflați în termenele prevăzute de Cod pentru exercitarea acestor căi de atac.

Cu titlu de exemplu, puteți ataca hotărârea cu contestație în anulare întemeiată pe dispozițiile art. 317 Cod procedură civilă numai dacă hotărârea a fost pronunţată fără ca părţile să fi fost legal citate sau cu încălcarea normelor de competenţă absolută. Or, nu este posibil ca instanţa de recurs să nu fi fost competentă să judece recursul.

V-am dat un link la aceste dispoziții tocmai cu scopul de a vedea cu ochii dvs. că nu puteți să scrieți în aceste căi extraordinare de atac orice apreciați dvs. că este netemeinic și nelegal în privința hotărârii pronunțate de instanța de recurs. Asta puteți să scrieţi în motivele de apel și în cele de recurs, nu în motivele unei contestații în anulare sau ale unei revizuiri.
Am inteles ,deci nu ma pot agata de competenta profesionala cu care s-a dat hotararea in cazul meu?Pana la aceasta hotarare in naivitatea mea credeam ca judecatorul judeca pe baza legilor si daca legea spune expres ca salariul brut lunar este contravaloarea in bani pe luna respectiva a muncii salariatului stabilita printr-un CIM,hotarasti cum spune legea.Nu mai faci judecati de valoare gen "da,dar cu o luna inainte adaosul respectiv a fost egal cu zero,deci nu ti-l acordam nici pe luna asta!".(vedeti si postarile anterioare unde explic cum se calculeaza acest adaos care nu mi-a fost acordat).O plangere la CSM ,ce rezolva in cazul meu?

Alte discuții în legătură

Contestatia in anulare shhomerul shhomerul contestatia in anulare in baza art. 320(3) cod procedura civila se mai poate face pentru motivele date de art. 317 si art. 318 cod procedura civila? (vezi toată discuția)
Care sunt conditiile pentru a putea exercita caile de atac extraordinare? ContSters88476 ContSters88476 In contencios, am pierdut la tribunal si la curtea de apel, dar am inteles ca as putea exercita ceva cai extraordinare de atac inainte de a apela la CEDO. ... (vezi toată discuția)
Recurs extraordinar (cai extraordinare de atac) cocagh cocagh Am avut pe rol un proces in contencios administrativ. La tribunal a fost respinsa cauza prin exceptia de tardivitate. Am facut apel cerand judecarea in lipsa. ... (vezi toată discuția)