avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza psihiatrica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza psihiatrica

Se poate cere expertiza psihiatrica in caz de retinerea 73 lit. B , provocarea? nu de alta dar s-a retinut aiurea...si mie mi se pare o razbunare planuita timp de 5 zile, nicidecum provocare...
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:08, 16 Noiembrie 2012
Certificatul medico-legal psihiatric

Este actul medico-legal intocmit la cererea persoanelor fizice in vederea incheierii unui act de dispozitie (contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, donatie, testament etc.)
Pentru a obtine certificatul se parcurg urmatoarele etape:
1. Programarea: se face numai la sediul INML, in orice zi lucratoare, intre orele 09:30-12:00, la secretariatul Comisiei de prima expertiza psihiatrica (etaj 1), pe baza unui act de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau pasaport). Programarea poate fi facuta si de catre o alta persoana, care va trebui sa se prezinte insa cu actul de identitate, in original, al persoanei a carei examinare se doreste.
2. La programare se va plati si contravaloarea actului, respectiv:
- 185 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la sediul INML;
- 500 ron + 106,9 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la domiciliu/spital/camin in cazul persoanelor netransportabile, cu aprobarea sefului de laborator si in limita posibilitatilor logistice de asigurare ale unei astfel de prestatii. Atragem atentia insa ca programarile pentru aceasta situatie se intind pe perioade mari de timp, de ordinul lunilor de zile!!
3. Dupa ce veti completa cererea de examinare si veti achita taxa aferenta, veti primi doua bilete de trimitere: unul catre medicul de familie si unul catre CSM (Centrul de sanatate mintala) teritorial. Cu rezultatele ambelor trimiteri, precum si cu toate celelalte documente medicale pe care le aveti, va veti prezenta la comisie in ziua programata. Aceste documente medicale sunt indispensabile incheierii lucrarii.

Codul de procedura penala Art. 117 Expertiza obligatorie
Efectuarea unei expertize psihiatrice este obligatorie in cazul infractiunii de omor deosebit de grav, precum si atunci cand organul de urmarire penala sau instanta de judecata are indoiala asupra starii psihice a invinuitului sau inculpatului.
Expertiza in aceste cazuri se efectueaza in institutii sanitare de specialitate. In vederea efectuarii expertizei, organul de cercetare penala cu aprobarea procurorului sau instanta de judecata dispune internarea invinuitului ori inculpatului pe timpul necesar.

Este o diferenta apreciabila intre mi se pare o razbunare vs provocare,referitor la discernamantul necesar celor doua situatii distincte
In cazul meu, desi ... era o razbunarea clara magistratii au dorit sa zica ca e provocare.
Daca va aflati in termen,puteti formula plangere la prim procurorul parchetului rsponsabil impotriva actelor /masurilor dispuse de procuror
Am formulat iar rezultatul a fost acelasi.
Acuma depinde: a fost raspunsul (forta utilizata) proportional cu provocarea? El mi-a dat un pumn si eu i-am dat doi pumni poate fi considerat drept reactie fireasca (normala din punct de vedere psihologic). La faza asta nu mai conteaza drept anormalitate ca el mi-a julit buza, iar eu i-am rupt nasul si spart arcada. Dar daca unul te scuipa sau te injura nu inseamna ca e normal sa bagi un cutit in el sau sa-i dai foc la casa. Daca organele de ancheta sau de judecata banuiesc ca ati putea fi un pericol pentru alti oameni din cauza unei tulburari psihice, atunci poate fi cazul sa va impuna efectuarea expertizei psihiatrice.

In schimb un talhar care injunghie un om pentru o sacosa cu bani nu e musai sa fie bolnav psihic. Poate fi doar un infractor periculos.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza "puternice tulburari sau emotii" iepurash iepurash Pot solicitica o expertiza psihillogica/psihiatrica pt. ca un expert psihiolog/psihiatru sa-si dea seama daca persoana respectiva chiar a fost sub imperiul ... (vezi toată discuția)
PoliȚiŞti corupȚi sau nu??? Young Man from Europe Young Man from Europe [b]Este normal sa fii internat cu forta la psihiatrie fara sa ai probleme psihice? [/b] Indiferent ca e contraventie/penal un lucru savarsit nu mi se pare ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor Simona Georgiana Simona Georgiana Bună ziua. Soțul meu a ajuns fost lovit cu pumnii, picioarele și înjunghiat, atingandu-i intestinul și buricul. A fost operat, spitalizat 12 zile și tot ... (vezi toată discuția)