avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contract determinat si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contract determinat si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat, daca m-ati putea ajuta in urmatoarea problema:
- Lucrez in domeniul bancar, am un contract pe perioada determinata care imi expira pe data de 08.02.2013 , iar eu urmeaza sa nasc in jur de 10.03.2013. In aceste conditii as putea intra in concediu de crestere copil ( postnatal) chiar daca mie imi expira contractul de munca cu o luna inainte de nasterea copilului ? imi puteti spune care ar fi demersurile pe care ar trebui sa le fac inainte sau dupa expirarea contractului de munca astfel incat sa-mi faciliteze trecerea in concediu postnatal fara sa intampin vreo problema?mentionez ca am mai mult de 12 luni anterioare lucrate fara nici un fel de intrerupere pe cartea de munca. Va multumesc anticipat! :((
Cel mai recent răspuns: Iuliana1987 , utilizator 21:46, 20 Noiembrie 2012
Tinand cont ca in data expirarii contractului de munca sunteti in concediu de maternitate (126 zile, minim 42 zile dupa nastere)deci aveti contractul de munca suspendat, angajatorul nu poate desface contractul de munca, va emite adeverinta cu veniturile pe ultimele 12 luni, cu alte cuvinte veti primi indemnizatie pentru CIC
Salcontsim a scris:

angajatorul nu poate desface contractul de munca,

Codul muncii va contrazice.... Contractul va inceta de drept conform art 56 lit. i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.
Doamna va beneficia de somaj, va prezenta concediile medicale la ALOFM care va calcula si plati indemnizatia medicala, la data intrarii in concediu pentru crestere copil se va suspenda somajul, iar dupa incheierea CIC-ului v-a reintra in somajul ramas neefectuat.
Va trebui sa ia de ala angajatorul banca avederinta pentru acordarea CIC completata pana la luna incetarii contractului.
Trebuie facuta, mai intai, distinctia dintre suspendarea de drept a contractului individual de munca (art. 50 lit. a) din Codul muncii) si suspendarea la cerere (art. 51 lit. a) din Codul muncii) si incetarea de drept a acestuia (art. 56 lit. j) din Codul muncii).

Deoarece dispozitiile legale in vigoare nu excepteaza de la acordarea concediului de maternitate sau concediului de ingrijire a copilului pana la 2 ani femeile incadrate in munca pe durata determinata, rezulta ca si in cazul lor contractul individual de munca se suspenda, chiar daca termenul pentru care a fost incheiat contractul urmeaza a exprira inainte de implinirea duratei concediului respectiv.

Intr-o asemenea situatie, contractul individual de munca nu poate inceta prin implinirea termenului pentru care a fost incheiat, dupa cum, de regula, nu poate inceta nici prin concediere, indiferent daca a fost incheiat pe durata determinata sau nedeterminata. Astfel cum s-a pronuntat si doctrina juridica, institutia suspendarii constituie una dintre modalitatile prin care dreptul muncii asigura protectia (ocrotirea) salariatului.

In sustinerea solutiei propuse sunt si prevederile art. 49 alin. (3) si alin. (4) din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare, potrivit cu care: "Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente", fiind exceptate de la aceste beneficii numai cazurile suspendarii contractului individual de munca datorate unei fapte imputabile salariatului.

In concluzie, se recomanda emiterea unei decizii, ca act intern al angajatorului, prin care sa se dispuna suspendarea sau sa se constate starea de suspendare a contractului individual de munca.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
Simion Eugenia, Contabil
Salcontsim:

1. Nu aveti deloc dreptate, nu ati citit cu atentie prevederile din Codul muncii:

Art.49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

2. - Angajatorul poate emite decizie de suspendare a CIM, daca este cazul, dar numai pana la data incetarii de drept a CIM.
- In cazul concediului de maternitate nu se mai emite decizie de suspendare a CIM, este o suspendare de drept.

Iuliana1987:

1. CIM va inceta de drept la data expirarii sale, indiferent in ce situatie va aflati dvs. la acea data.

2. Deoarece la acea data veti fi in concediu de maternitate (sarcina) veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece perioada de sarcina este eligibila pentru ace
asta.

3. - Certificatele medicale de maternitate pe lunile februarie si in continuare le depuneti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati (sa depuneti initial si o copie dupa decizia de incetare a CIM).
- Apoi cand doriti veti intra in CCC.

4. O alta varianta este ca imediat dupa incetarea CIM sa va inregistrati la Agentia de Somaj, chiar daca sunteti in concediu de maternitate.

5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

Da stiu codul muncii, asa este domnul Tudorvaleriu. Dar subliniez ``Astfel cum s-a pronuntat si doctrina juridica, institutia suspendarii constituie una dintre modalitatile prin care dreptul muncii asigura protectia (ocrotirea) salariatului``.

Asteptam si opinia unui Avocat. De altfel poate Iuliana1987 a aflat ceva de la banca in cazul in care a anuntat aceasta situatie.

Toate cele bune si weekend placut !

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil Angheloiu Cristina Angheloiu Cristina Buna ziua, Sunt angajata cu contract pe perioada determinata pana la data de 02.10.2012 si sunt insarcinata in 7 luni. Cel mai probabil voi naste in luna ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale PANFILE CONSTANTA PANFILE CONSTANTA Buna ziua, In prezent sunt angajata cu contract pe perioada determinata pana la 8.09.2013. Sunt insarcinata in 6 luni si ar trebui sa nasc la inceputul lui ... (vezi toată discuția)
Prenatal-raspuns urgent marianelena marianelena Am dreptul la prenatal Sotia este in ultima saptamana a celui de al doilea contract pe 6 ... (vezi toată discuția)