As putea face o copie lagalizata a cartii de identitate a nepoatei mele din Italia in absenta ei? Mentionez ca ii este necesara pentru eliberarea unei adeverintei ca viitorul ei sot, cetatean al Republicii Moldova, nu a mai fost casatorit. Vor sa se casatoreasca in italia.
In mod normal, este suficienta o copie simpla de pe cartea de identitate, insa in cazuri exceptionale daca o institutie insista sa se depuna copia legalizata a C.I., aceasta se va putea legaliza la notar, cu conditia prezentarii originalului C.I., indiferent daca titularul este prezent sau nu. Pe copia legalizata se va mentiona unde este necesara, de ex. inscriere la liceu.
Legalizarea unei copii dupa un act atesta faptul ca respectiva copie este conforma cu actul original.
Notarul poate legaliza copia unui înscris, după confruntarea cu originalul. Această procedură notarială are ca finalitate reproducerea fidelă a documentului original, prin fotocopiere.
Copia legalizată a înscrisului îi permite unei persoane fizice sau juridice să îşi dovedească un drept sau o calitate cu ajutorul altui document decât cel original.
Oricine poate solicita legalizarea copiei de pe un act original la notariat, indiferent dacă înscrisul îi aparţine sau nu persoanei respective. Pentru eliberarea unei copii legalizate, nu este necesară stabilirea identităţii, domiciliului sau capacităţii solicitantului. Singura excepţie o constituie eliberarea de copii legalizate de pe acte autentificate aflate în arhiva biroului notarial, copii care pot fi solicitate numai de părţile, succesorii, reprezentanţii lor şi terţi care justifică un drept sau un interes legitim.
Acte necesare
Ca să obţineţi o copie legalizată de pe un act, trebuie:
să prezentaţi originalul documentului respectiv;
să completaţi o cerere(se poate completa la notariat).
Preţ legalizare acte
Difera de la un notar la altul
Documentul a cărui legalizare notarială o solicitaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, în mod cumulativ:
-să fie original - nu se fac copii legalizate de pe alte copii sau de pe documente „conforme cu originalul"
Nu se legalizeaza documente originale plastifiate. Plastifierea îngreuneaza verificarea autenticităţii actului, şi, respectiv, a elementelor de siguranţă ale înscrisului original (suport material, semnătură, ştampilă, sigiliu, timbru sec etc.).