avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... doresc sa stiu daca este posibil asa ceva
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

doresc sa stiu daca este posibil asa ceva

As dori sa va relatez o poveste la care solicit un raspuns concret
Am 30 de ani vechime si varsta de 50 de ani (4 ani gr1,10 gr2 si restul la birou) lucrand ca inginer.
In anul 2010 am fost diagnosticat si declarat cu boala profesionala(pneumoconioza minerului la carbune).
Intrebarile mele sunt
1.Daca in luna Ianuarie 2013 as iesi la pensie pe caz de boala profesionala de la data de cand ies la pensie si pana cand voi iesi la pensie normal aceasta perioada se considera stadiu de cotizatie si vechime in munca?
2.Care este diferenta dintre stadiul de cotizatie si vechime in munca?
3.Daca nu se considera vechime in munca atunci cum se procedeaza ca sa platesc (cat la suta si din ce suma-pensie se plateste) pentru a putea beneficia si de stadiu de cotizatie si de vechime in munca?
4.In baza carei legi se stabileste vechimea in munca si stadiul de cotizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:24, 17 Noiembrie 2012
1.- Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.
- Aceasta perioada se ia in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.

2. Stagiul de cotizare la pensie cuprinde vechimea in munca plus alte perioade pentru care este platita contributia pentru pensie (cum ar fi perioada de somaj indemnizat, perioada de plata a contributiei pe baza de contract de asigurare sociala etc.).

3. - Daca doriti si aveti posibilitate puteti sa incheiati oricand un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.
- In acest fel va puteti completa stagiul de cotizare si venitul asigurat.
- Pentru anul 2012 contributia minima este de 232 lei lunar.

4. Cititi Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 852 din 20 decembrie 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie boala profesionala dodorel62 dodorel62 Am 50 de ani si lucrez si am o vechime de 30 de ani de munca si am boala profesionala ( pneumoconioza minerului la carbune),as dori sa stiu daca ies la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Referitor la faptul ca Legea pensiilor 263 , a fost modificata in 2014 , as dori sa-mi raspundeti la problema pe care eu o sa vo expun. - Am ... (vezi toată discuția)
Somaj dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am varsta de 53 de ani si un stadiu de cotizatie de 33 de ani.dintre acesti ani lucrati ,unii sunt de grupa 1,unii grupa 2,altii fara grupa ,iar ... (vezi toată discuția)