Am 50 de ani si lucrez si am o vechime de 30 de ani de munca si am boala profesionala ( pneumoconioza minerului la carbune),as dori sa stiu daca ies la pensie pe BP cum se va calcula pensia ( cat la % din salariul il am acum voi lua pensie) sau cum se calculeaza si as dori daca puteti sa-mi dati un exemplu concret sau unde trebuie sa merg sa ma interesez fiindca la casa de pensii refuza sa-mi calculeze si sa-mi explice.
Va multumesc pentru intelegere si sper sa ma ajutati in acest sens
Se calculeaza la fel ca pensia pt. limita de varsta,daca nu aveti stagiul complet de cotizare(nu ati precizat daca toti anii sunt lucrati in conditii speciale de munca),o sa primiti un stagiu potential.Aveti PM
4 ani gr 1 , 18 ani gr 2 conditii deosebite de munca grupa II 100% si 8 ani la birou gr 3 si as dori sa stiu daca din 2007 si pana in prezent lucrez la Protectia muncii la sanatate in munca aveam dreptul la grupe tinand cont ca aveam obligatia sa merg sa fac controlul locurilor de munca? Si sa-mi spuneti cat la % din salariu iau pensie si daca atunci cand se calculeaza pensia se ia incalcul salariu de incadrare + sporul de vechime? tinand cont ca ies la pensie pe boala profesionala si ce inseamna stagiu potential .
Va multumesc
Valoarea pensiei depinde de veniturile avute pe intreaga perioada de contributie raportate la stagiul complet de cotizare.Sporurile care se iau in calcul se gasesc in Anexa 15 la HG 257/2011-Normele de aplicare ale Legii 263/2010.Stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la acordarea pensiei de invaliditate.
Eu am inteles ca s-ar aplica un procent de 60% din salariu negociat + sporul de vechime si de aceasta v-am intrebat procentul fiindca asa am inteles ca s-ar calcula pentru boala profesionala pe care o am eu ( pneumoconioza minerului la carbune ) fiindca si BP este de mai multe tipuri
Doresc un raspuns
dodorel62
Eu am fost diagnosticat si comfirmat cu boala profesionala BP2 ( Pneumoconioza minerului la carbune ) in anul 2010 avand varsta de 50 de ani si o vechime de 30 ... (vezi toată discuția)