avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,
Legat de stimulentul de insertie, daca sotul intra in concediu de crestere copil si se intoarce la serviciu in mai putin de o luna sau chiar dupa o luna, el poate beneficia de aceasta indemnizatie?
Va rog, daca-mi puteti preciza si care este cuantumul indemnizatiei, daca va fi primita pe 2 ani si ce alte conditii trebuie indeplinite. Stiu ca s-a modificat ceva si in lege, dar nu ma pricep s-o interpretez.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:31, 8 Iulie 2013
In acest caz veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copil 1 an.
tudorvaleriu a scris:

In acest caz veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copil 1 an.

Ma scuzati ca tot revin cu cate o nelamurire,dar daca revin la munca pebaza de stimulent si se intampla ceva cu locul de munca,atunci mai pot reveni iar la indemnizatie?si daca e valabil la un an sau doi ani?
1. - Puteti suspenda oricand plata indemnizatiei pentru CCC si intra in plata stimulentului de insertie si la fel si invers.
- Asta se poate face numai dupa ce implineste copilul 1 an (deoarece optati pentru CCC pana la 2 ani).

2. Pe perioada cat sunteti in CCC sau in plata stimulentului de insertie nu puteti fi concediata decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.
Dar daca optez direct pe stimulent trebuie sa specific ca si pt ccc pe cati ani?daca optezdupa lauzie direct pe stimulent la urma ma mai pot intoarce la ccc sau nu? Multumesc enorm de mult!Ma scuzati ca tot revin cu intrebari,dar cineva trebuie sa vina in locul meu pt cateva luni ,la urma ...e cam complicat ca nici prea bine nu merge firma ,la fel daca ar falimenta se poate sa pierd al doilea an daca optez pt un an ,la fel daca optez pt 2 ani ...trebuie sa ma si intorc la munca mai devreme de un an al copilului,nu prea imi iese nici asa bn,si ma gandesc deja si direct cu stimulent daca pot lucra si la urma sa revin la ccc.Multumesc enom de mult!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art.2 alin.(1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin.(1) lit.b) din ordonanta de urgenta.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

Art. 13.
(1) Stimulentul de inserţie se acordã pe bazã de cerere, semnatã de persoana îndreptãţitã, însoţitã de dovada eliberatã de angajator sau, dupã caz, de alte documente eliberate de autoritãţile competente ori de declaraţia pe propria rãspundere din care sã rezulte cã aceasta realizeazã sau urmeazã sã realizeze venituri supuse impozitului.

2) In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin.(1).

(3) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care deşi are dreptul nu solicitã acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã, cererea este însoţitã de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevãzute la art. 6.

3. Actele doveditoare prevazute la art.6 din Normele de aplicare sunt actele anexate cererii pentru CCC.

4. Din cele de mai sus inteleg ca in cazul in care se solicita direct stimulentul de insertie acesta este asociat cu CCC pana la 1 an.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ralf84 ralf84 Buna ziua, AM si eu o nelamurire: Sunt in concediu crestere copil si am optat pt 2 ani, exista posibilitatea sa ma razgandesc si sa intrerup dupa implinirea ... (vezi toată discuția)
Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)