avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul ani lucrati in campul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul ani lucrati in campul muncii

Cum sau in ce procedura se calculeaza anile lucrate,adica daca am fost angajat la data 01.01.2010 si am incetat activitatea in data de 01.01.2011 atunci se calculeaza 1 an in campul muncii ? sau este o alta procedura sau metoda de calcul. Pe langa asta as mai avea inca un subiectiv cu grupa de munca,daca am lucrat 2 ani in grupa de munca I.100%, care este prevazut in articolul 50/1990 cum se calculeaza in mod normal.:D
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:17, 18 Noiembrie 2012
este corect un an vechime
kegla49

Perioada 01.01.2010 - 01.01.2011 = 1 an vechime in campul muncii

Pentru 2 ani de zile realizati ca stagii de cotizare in grupa I de munca, se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an , conform art.55 lit.b din Legea nr.263/2010.
Tot conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art.55, lit.a), numai "persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare".

kegla49 a scris:
Pe langa asta as mai avea inca un subiectiv cu grupa de munca,daca am lucrat 2 ani in grupa de munca I.100%, care este prevazut in articolul 50/1990 cum se calculeaza in mod normal.

Presupun că vă referiţi la valorificarea acestei perioade în vederea stabilirii drepturilor de pensie. Pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă se acordă o perioadă suplimentară de 6 luni. Altfel spus, 2 ani lucraţi în grupa I de muncă = 3 ani stagiu de cotizare.

Dacă singura perioadă lucrată în grupă de muncă este cea de doi ani în grupa I de muncă iar această perioadă nu va fi echivalată cu condiţiile speciale, vârsta standard de pensionare nu se va reduce (art. 158, alin. 1 din Legea nr. 263/2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada suplimentara elekespali elekespali cum se ia in calcul la pensionare anii in care am lucrat cu GR.I de munca (pentru care se dadea 6 luni la un an lucrat efectiv) (vezi toată discuția)
Pensie valy_c valy_c Buna! As vrea sa stiu daca ajutorul de sprijin de dupa somaj, pe care l-am avut in perioada 27.12.1998 - 30.11.1999, se considera vechime la anii de ... (vezi toată discuția)
Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)