avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de a locui in baza mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de a locui in baza mostenirii

Apartament pe numele sotiei si a sotului. Sotul a decedat de 4 ani. Cuplul a avut un baiat si-o fata.
Dezbatarea nu s-a facut nici azi.
De pe urma tatalui, le-a revineit automat o parte si copiilor.

Intrebari :

1. Daca dezbaterea din ceea ce detine mama nu s-a facut inca, are dreptul unul din copii sa ceara sa locuiasca impreuna cu mama care traieste in acel apartament ( chiar daca ea refuza categoric acest lucru ) in baza acelei portiuni mostenite de la tata odata cu decesul acestuia ?

2. Dezbaterea pe partea de casa a mamei daca e facuta sau nu influenteaza in vreun fel situatia in care unul din copii vrea sa locuiasca in acel imobil impreuna cu mama impotriva vointei acesteia ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
Dorky, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorky , utilizator 22:12, 22 Noiembrie 2012
Ati omis ce era mai important, respectiv daca s-a dezbatut sau nu succesiunea de urma parintelui decedat, respectiv a tatalui. Daca mama (sotia defunctului) este inca in viata, nu are cum sa se debata succesiunea de pe urma acestuia, iar dumneaei va detine 50% din imobil (cota sa de contributie) + cota de pe urma sotului defunct.
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor e reglementat de art. 973 noul cod civil. Ar trebui sa va clarifice posibilitatile legale din speta.
Am mentionat inca de la randul doi ca dezbaterea de pe partea tatalui decedat nu s-a facut nici astazi.

Stiu ca sotia va detine 1/2 din imobil plus partea de pe urma sotului defunct.

Am parcurs art 973. din nou cod civil si totusi nu mi-e clar daca unul dintre copii poate veni sa locuiasca impreuna cu sotul supravietuitor impotriva vointei acestuia ( in baza mostenirii de la paritenele decedat ). M-ar interesa raspunsul atat in situatia in care dezbaterea succesiunii sotului supravietuitor s-a facut sau nu s-a facut !

Multumesc
Cate camere sunt? Despre ce fel de imobil e vorba?
Apartament cu 2 camere zona B a orasului, se trece printr-o camera ca sa se ajunga in cea de-a doua.
E mai greu atunci sa restrangeti dreptul de abitatie al sotului supravietuitor. Cel mai indicat ar fi sa deschideti succesiunea si sa incercati sa ajungeti la un compromis cu mama. Oricum, dupa deschiderea succesiunii teoretic ar trebui sa vi se permita accesul in spatiu.

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea sa-mi pierd dreptul la mostenire? gimigimi gimigimi Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si nu s-a dezbatut taxa de succesiune. Mentionez ca dansul a fost recasatorit, dar nu mai are copii din aceasta casatorie. ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot decedat fara urmasi mostenitori sotie, sora mama defunct? hacman hacman Buna ziua, Revin cu o intrebare pentru un caz de succesiune mai deosebit. O colega al carei sot a fost un deosebit de bun prieten familiei mele, a pierdut ce ... (vezi toată discuția)