avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SITUATIE CONCRETA SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SITUATIE CONCRETA SUCCESIUNE

Buna ziua! Este vorba de o situatie confuza pentru intreaga famile : Bunicul a decedat de cativa ani. Terenul unde exista acum locuinta a fost al tatalui lui, deci nu e bun dobandit cu bunica. Acum traieste acolo bunica. Au avut impreuna doi fii. Unul este socrul meu iar celalalt a decedat , dar fiica lui locuieste inca acolo. Mentionez ca mama acelei fete a parasit familia demult. Acum mostenitorii ar fi bunica, socrul meu si acea fata. Intrebarile sunt urmatoarele :
1. Terenul pe care s-au construit cladirile reprezinta acum masa succesorala , sau cui se cuvine in intregime?
2. Ar fi existat vreo posibilitate ca bunica sa-i dea drept de proprietate nepoatei fara ca socrul meu sa trebuiasca sa-si dea acordul pentru asta?
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 01:05, 1 Februarie 2009
corect ar fi :( voi relua personele asa cum le-ati scris in mesaj)
mostenitori: bunica, socrul, fiica, sotia care a parasit ( daca nu s-a facut partaj, si daca nu s-a recasatorit, nu s-a dezbatut succesiune dupa fratele socrului)
1. mai intai trebuie sa va asigurati ca exista acceptarea succesiunii ( spuneti ca au trecut ani..)
2.chiar daca exista dovada ca este bun propriu, terenul va intra in masa succesorala si se vor calcula cotele pentru sot supravietuitor(bunica) si descendenti( 1/4 si 3/4 in privinta terenului ) in aceasta masa se vor inscrie si restul bunurilor mobile si imobile ( si constructia)pentru restul imobilelor cotele vor fi diferite, 1/2 pentru bunica si din cealalta jumate 1/4 bunica si 3/4 descendentii ( socrul, fiica si mama plecata impreuna)
2. in mod normal nu.daca nu s-a facut succesiunea..cu ce titlu putea sa transmita.putea in schimb sa instraineze bunurile mobile, alte bunuri...

sper sa va fie de ajutor.
av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Florentina Mihaela Florentina Mihaela Sotul meu (si celelalte rude ale sale) au initiat in 2004 un proces de revendicare pe baza Legii 10/2001, obiectul procesului fiind o casa si terenul ... (vezi toată discuția)
Cote parti partaj succesoral sile2011 sile2011 buna ziua bunica mea care a decedat , mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile , si tot prin testament ma numit si legatar universal al ... (vezi toată discuția)
Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)