avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de mandat -nelamuriri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de mandat -nelamuriri

Buna seara,

Am cautat in arhiva acestui forum informatii legate de contractul de mandat si mai am totusi cateva nelamuriri.
Personal, am fost angajata in cadrul unei societati comerciale (fara a avea post de decizie) si mi s-a spus sec, ca va fi initial o perioada de proba de 1 luna pentru care se va incheia un contract de mandat, urmand ca ulterior sa se modifice acesta (probabil in contract individual de munca).
Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1. Am inteles ca acest contract de mandat se incheie in cazul directorilor, asociatilor, persoanelor desemnate sa indeplineasca anumite activitati in numele firmei (lucru pe care eu nu-l fac). Este normal sa se incheie un astfel de contract pentru perioada de proba?
2. Eu personal nu am semnat nimic, nu am vazut niciun act, insa am primit remuneratia aferenta timpului de lucru. Este posibil sa incheie un astfel de contract fara acordul meu scris?
3. Nu mi s-a comunicat nimic referitor la plata contributiilor sociale si de somaj si din cate am inteles, citind pe forumuri si legislatia, acest contract nu se inregistreaza in revisal. Cu ce ma dezavantajeaza pe mine acest lucru? Cu ce il avantajeaza pe angajator sa incheie un astfel de contract cu o persoana care nu e mandatar?

Va multumesc anticipat.:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 21 Noiembrie 2012
Perioada de proba nu exista in cazul unui contract de mandat .. perioada de proba este inclusa n contractul invidivual de munca si constituie vechime in munca ...

Contractul de mandat se incheie in baza pevederilor Codului Civil ...Mandatul este, de regula, un contract consensual care se naste prin simplul acord de vointa al partilor, fara a fi supus vreunei forme speciale. Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar.

Va multumesc pentru raspuns.
Ely610 a scris:

Cu ce ma dezavantajeaza pe mine acest lucru? Cu ce il avantajeaza pe angajator sa incheie un astfel de contract cu o persoana care nu e mandatar?


Este simplu. Un contract de mandat nu constituie vechime in munca iar persoana care presteaza munca in temeiul unui astfel de contract nu are nicio protectie sociala (pensie, sanatate, somaj).
Pe angajator il avantajeaza ca nu plateste niciun fel de contributii sociale.
Ar trebui sa cereti angajatorului sa va intocmeasca c.i.m.
vindictive a scris:

....
Pe angajator il avantajeaza ca nu plateste niciun fel de contributii sociale.
...


Nu este chiar asa ... Conform art. 296 indice 4 lit. e) din Codul fiscal , remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindrea individuala poate angaja pe baza cu contract de mandat? eugen1986ro eugen1986ro Intreprindrea individuala (cu norma de venit) poate angaja cu contract de mandat ? (vezi toată discuția)
Ce fel de contract are directorul executiv al unei societati comerciale? lumicoman lumicoman Directorul executiv al unei societati comerciale - reprezentantul societatii are contract de munca sau contract de mandat? Ce dari trebuiesc date la sat? (vezi toată discuția)
Contractul de mandat in dr. muncii Carmen Curelea Carmen Curelea Cum se inregistraza in carnetul de munca contractul de mandat al dir. gen. care nu este anterior salariat la societatea in cauza? (vezi toată discuția)