avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... beneficii angajare someri in cadrul unei Intreprinderi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

beneficii angajare someri in cadrul unei Intreprinderi Individuale?!

Buna seara!


As dori sa stiu daca, o data angajata in cadrul unei Intreprinderi Individuale, mai pot beneficia de prima de relocare si toate celelalte beneficii la care am dreptul ca somer angajat. Dar pentru Intreprindere, care sunt beneficiile angajarii unui somer?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 02:25, 1 Februarie 2009
Ai aceleasi avantaje ca la angajarea la orice alta entitate juridica: societate comerciala, etc.
Ai exact aceleasi drepturi.

Din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform Legii 76/2002 actualizata, angajatorii sunt stimulati daca:
* Incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi ai institutiilor de invatamant. Pentru aceasta, sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati si primesc lunar, pe aceeasi perioada, pentru fiecare, intre 1 si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data incadrarii;

* absolventii sunt din randul persoanelor cu dizabilitati, primesc subventiile mentionate pentru o perioada de 18 luni, pentru fiecare;
* Absolventii al caror loc de munca este subventionat din bugetul asigurarilor pentru somaj, pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de angajator, in conditiile legii, iar cheltuielile necesare pregatirii, vor fi suportate, la cererea angajatorului, tot din bugetul asigurarilor pentru somaj.
* Incadreaza persoane cu varsta peste 45 de ani sau parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. In acest caz, se acorda o subventie lunara timp de 12 luni insumand un salariu minim brut pe tara garantat in plata. Scutirea de la plata contributiei datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru persoanele incadrate, este prevazuta si in acest caz.
* De aceleasi facilitati, cu exceptia contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, nu au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, daca incadreaza pe perioada nedeterminata persoane cu handicap si le mentin angajate cel putin 2 ani.
Acordarea unei subventii egala cu cel mult 60% din costurile salariale ale angajatorului, lunar timp de un an de zile de la angajarea unei persoane cu handicap.
* Incadreaza persoane care mai au 3 ani pana la implinirea varstei de pensionare, oferindu-le acestora o subventie lunara egala cu un salariu minim pe economie pana in momentul cand somerul angajat implineste varsta pentru a se incadra la pensia anticipata, anticipata partial sau limita de varsta.
* Atat persoanele fizice cat si cele juridice pot beneficia de credite cu dobanda avantajoasa din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu conditia ca pe cel putin 60% din locurile de munca nou create sa se angajeze someri, suma acordata fiind de 200 milioane lei pentru un loc de munca.
* Angajatorii care isi califica angajati pot primi o subventie reprezentand 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala organizate pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat.
* Incadreaza conform Legii 72/2007 in munca elevi si studenti pe perioada vacantei, beneficiaza de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata pentru fiecare elev sau student.
* Incadrarea tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani in baza unui contract de solidaritate, este subventionata cu o suma egala cu salariul de baza lunar stabilit la data angajarii, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.
* Contractul de solidaritate se incheie intre tanarul beneficiar si AJOFM pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin de 1 an.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2009
ContSters51068, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare somer cu varsta peste 45 ani nargyss nargyss Buna seara, as dori sa stiu: 1) care sunt facilitatile de care beneficiaza un angajator , daca angajaza somer cu varsta peste 45 ani 2) ce trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani deeaeu deeaeu E adevarat ca angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familie ... (vezi toată discuția)
Angajare somer cu varsta peste 45 ani iselin iselin buna ziua, as dori sa stiu ce facilitati au angajatorii care angajeaza someri peste 45 ani pe un post vacant si ce beneficii au angajatii care au fost ... (vezi toată discuția)