Buna ziua,
Momentan ma aflu intr-o situatie cel putin delicata :) Am nascut in decembrie, 2010, prin urmare, anul acesta, in luna decembrie, a doua zi dupa implinirea varstei de 2 ani a minorei, ar trebui sa revin la fostul loc de munca... Am depus la inceputul lunii curente cererea de reluare a c.i.m., iar la 4 zile de la depunerea acestei cereri, am fost chemata la o discutie de catre angajator, discutie care s-a finalizat negativ pentru mine, angajatorul aducandu-mi la cunostinta faptul ca nu doreste sa continuam "colaborarea" - ca sa-l citez - si ca spera ca in prima zi de revenire la munca, sa ma prezint "cu demisia, sau cu cerere pentru incetarea raporturilor de munca de comun acord"...
Precizez ca relatiile de serviciu dintre mine si angajator s-au racit inca din momentul in care l-am anuntat ca sunt insarcinata, si ca a incercat si in trecut sa faca presiuni asupra mea, tot pentru a obtine demisia sau dorinta mea expresa de a inceta de comun acord contractele de munca. Am doua contracte de munca incheiate cu societatea aceasta, pe doua functii diferite. :) Si, ca sa nu uit... sunt mama singura :) si nu mi-am gasit un alt loc de munca inca...
Sincera sa fiu, ma apuca groaza cand stiu ca iar voi trece prin situatii stanjenitoare si stresante-n acelasi timp...
Ce sfaturi imi puteti oferi, pentru a trece mai usor peste acest episod?
Incercati sa vorbiti cu angajatprul poate este de acord sa va inceteze raportul de munca astfel incat sa puteti beneficia de somaj ... angajatorul nu poate obliga un salariat sa-si dea demisia sau sa faca cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor.
Cred ca intr-o astfel de situatie ar trebui sa aflati motivele care il determina sa ia o astfel de decizie (a angajat pe altcineva, este in restructurari, etc). Recomandat ar fi sa ajungeti la o intelegere (ex: sa va sprijine in gasirea unui alt loc de munca, sa va asigure o perioada limitata postul pana cand va gasiti ceva in alta parte iar dupa acea perioada daca nu reusiti, sa desfiinteze postul ca sa puteti incasa somaj). O lupta cu un angajator nu prea este recomandata, daca este un pic inventiv va va face viata un calvar si nici timp sau bani pentru tribunale banuiesc ca nu aveti.
Asta voi incerca sa fac.
In principiu imi cam cunosc drepturile si stiu si ce optiuni are angajatorul, insa mi-e cam groaza de un posibil proces... in Bucuresti se dau termenele care se dau (...), plus ca niciodata nu poti anticipa finalul unui proces (ca, deh, si judecatorii sunt oameni, etc, etc).
Si mi-e mult mai groaza de ziua in care voi "bate la usa angajatorului".
As avea nevoie de un sfat in ceea ce priveste o asa-zisa negociere (am spus ca-l voi anunta, cu o saptamana inainte de data efectiva a intoarcerii mele la fostul loc de munca, despre decizia pe care am luat-o). Dar daca nu va fi de acord cu ideea incheierii raporturilor de munca in asa fel incat sa pot beneficia de indemnizatia de somaj (idee pe care si eu o vad ca fiind, momentan, cea mai buna)?
Asta ma cam sperie.
Stiu ca trebuie sa fiu puternica, etc, samd, insa credeti-ma, este o situatie atat de stanjenitoate cea prin care urmeaza sa trec si prin care am trecut eu, incat pare a fi imposibila. In Romania anului 2012 patronii se comporta in propriile firme ca si cum ar fi niste mici tirani carora toti angajatii trebuie sa le ridice osanale si-n fata carora toti angajatii trebuie sa lase capetele plecate, sa nu aiba drepturi, ci doar obligatii, sa stea peste program cat mai mult posibil si, daca s-ar putea, sa nu le dea nici remuneratia lunara... :)
Da, stiu ca a angajat pe altcineva, insa nu stiu daca a angajat acea persoana cu contract pe perioada determinata sau nedeterminata. Cert este ca si eu am fost angajata in locul unei alte angajate plecate in c.c.c.. Eram insarcinata eu in luna a cincea cand acea mamica a venit la discutii cu patronul, insa nu stiu finalul discutiei (cert este ca nu a revenit la locul de munca, pe motiv ca "nu a stiut sa lase loc de buna ziua", asa cum aveam sa aflu de la asistenta dumnealui, in pauza de masa).
Sa inteleg ca ma sfatuiti sa nu initiez un posibil proces, domnule medieribucuresti?
Eu va sfatuiesc sa incercati pe cont propriu sa aveti o discutie directa fara sa amenintati despre un proces deoarece va creea tensiune. Incepeti prin a sugera ca il intelegeti in decizia luata insa ar trebui sa gasiti impreuna o cale sa rezolvati aceasta situatie. In cazul in care nu reusiti sa il convingeti apelati la un mediator din orasul Dvs care sa conduca discutiile in mod echilibrat si impartial. Nu incercat sa declansati un razboi deoarece sansele sunt mici de a rezolva situatia. La final daca nici in fata mediatorului nu va intelege probabil ca puteti lua masuri in instanta.