Salut.Acum vreo 4 luni i-am dat carnetul meu de note (eu fiind elev la liceu)unui baiat care terminase liceul fix in acea vara ca sa se duca la Bucuresti cu trenul cu reducerea de 50%.Pe la Buzau l-a prins Politia TF.Peste vreo 2 luni ne-am dus la Buzau am dat declaratii etc..Azi mi-a venit acasa ca am amenda 200 RON plus 300 RON plati judiciare,amenda fiind administrativa.Scria ca pot sa o platesc la trezoreria orasului meu,si apoi sa duc chitanta la Parchet pentru inchiderea cazului.Intrebarea este,trebuie sa ma duc iar la Buzau ca sa depun 2 foi?Sau pot depune la mine la Parchet?:)si ce se intampla daca nu platesc amenda administrativa....oricum mi se pare prea mare amenda pentru un prejudiciu de 17 RON si achitat integral biletul+prejudiciul...:(( a,si scria ca vor informa si Liceul.Ce pot pati?:(
Amenda trebuie platita la trezorerie, indicand datele comunicate prin adresa de anuntare primita de la parchet.
Cand trimiti ceva prin posta cu confirmare de primire se intocmeste de catre expeditor un formular (se procura de la ghiseu). Acel formular completat de expeditor il primesti semnat de destinatar, tot prin posta. De la ghiseu, cand trimiti plicul vei primi o hartie care atesta ca ai trimis plicul la destinatar .....si o chitanta pentru suma de .... (daca ceri chitanta).
Adresa parchetului o gasesti pe internet, daca nu cumva este trecuta pe plicul prin care ai primit instiintarea de plata a amenzii plus cheltuieli judiciare. Scrii pe google denumirea parchetului si apare ....... site-ul parchetului respectiv, unde gasesti inclusiv adresa.
Amenda aplicata este conform legii. Cheltuielile judiciare se recupereaza conform legii, de la cel care este raspunzator.
Daca te gandeai bine inainte de a face gestul de tribilism, nu mai trebuia sa iti pui acuma problema cat de mare este amenda.
Daca parchetul va informa scoala, probabil ca vei fi pus in discutia consiliului profesoral, cu anuntarea parintilor. Vei primi o sanctiune prevazuta in regulamentul scolar.
Daca nu le-ai spus inca parintilor, despre patanie, nu este tarziu nici acuma, inainte de a veni comunicarea de la scoala.
Nu cred ca vei fi felicitat de catre scoala si nici de catre parinti.
Vreau sa cred ca ai invatat ceva din aceasta patanie.
Amenda neplatitia se inregistreaza ca debit in situatiile de la primarie - taxe si impozite. Se va plati ulterior plus dobanda de intarziere, de catre parinti atunci cand vor plati impozitul anual pe proprietate (casa, masina, teren, etc.) sau in momentul in care familia va avea nevoie de un document de la primarie, document care in urma solicitarii, nu va fi emis decat atunci cand se va face dovada platii amenzii plus dobanda de intarziere. Dobanda de intarziere se calculeaza in functie de nr. de zile de intarziere a platii amenzii.
Este posibil ca institutia care a trasmis documentul de plata pentru amenda sa ceara fiscului poprirea pe anumite conturi ale familiei, pana la plata amenzii.
Deoarece esti minor, toate "rigorile" legii se transmit asupra familiei.
Nu este in avantajul tau si nici al familiei tale, sa nu platesti amenda contraventionala.