Apelez la dvs in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat: am depus in instanta dosarul pentru partaj si primul termen e in decembrie. Fosta sotie m-a contactat si a zis ca vrea sa ne intelegem si sa nu ne judecam in instanta. Am cazut de acord ca ea sa imi plateasca o sulta pentru bunurile comune dobandite impreuna si care au ramas la ea dupa divort, iar intelegerea sa o facem in fata notarului. Practic e vorba de un partaj amiabil la notar. Problema e urmatoarea: fosta sotie a zis ca imi va achita sulta in momentul in care va primi de la instanta decizia prin care se inchide dosarul si ca partile s-au inteles intre ele. Asta inseamna ca eu sa achit in continuare taxa de timbru pentru proces, sa depun la dosar intelegerea semnata in fata notarului si sa astept decizia finala a instantei ca sa primesc banii. Intrebarea mea este: risc ceva daca accept si fac lucrul asta ( semnez si astept sa primesc banii peste o perioada)? Poate sa nu recunoasca actul notarial semnat de ea sau sa se razgandeasca?
Eu daca imi retrag actiunea de partaj, legea nu imi permite sa mai introduc alta pe aceeasi speta, iar banii i-as recupera daca nu sunt platiti doar prin executor ( ceea ce e posibil sa se intample si in cazul unui proces care dureaza mult).
Vreau sa fiu linistit cand merg la notar sa semnam si sa stiu ca totul e in regula si nu am de ce sa imi fac probleme. Multumesc.
Sfatul meu e sa incheiati un acord de partaj la un mediator si cu aceasta tranzactie sa va prezentati in instanta la urmatorul termen, astfel va puteti recupera taxa de timbru de 3%. In alta ordine de idei, daca va retrageti actiunea puteti formula din nou o alta cerere deoarece dvs. renuntati la judecata si nu la drept.
Multumesc pentru raspuns. In instanta nu vrea sa vina (locuieste in alta localitate) si de aceea vrea sa facem intelegerea la notar si vine special pentru acest lucru. M-ati mai linistit un pic stiind acuma ca as putea sa introduc o noua actiune in caz ca nu plateste sulta dupa ce semnam la notar si eu renunt la judecata. Multumesc!
Legea 115/2012 a adus o modificare importanta Legii medierii (Legea 192/2006) in ceea ce priveste restituirea taxei de timbru si anume prevederile art. 63 alin (2) si urm.
In vechea forma era prevazut ca :"Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cerea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia."
Prin modificare acest alin. dispune ca: "Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cerea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesoarale."
In acest caz inseamna ca pot sa imi iau adio de la banii platiti pe taxa de timbru ca nu ii mai primesc inapoi. Asta e, important este sa imi fie platita intr-un final sulta pe care am convenit-o cu fosta sotie.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj
verde54
As dori sa stiu, daca in cazul unui divort pot face partaj pe un singur bun care are o anume valoare sau legea ma obliga sa fac partaj pe toate bunurile facute ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti
sofiamaria
Buna seara, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o problema, in urma cu un an si ceva am divortat fara a face partaj cu conditia ca fostul sot sa imi dea o ... (vezi toată discuția)