avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in lipsa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in lipsa

Locuiesc in strainatate. Dupa un an sunt in divort. Din pacate! Avocatul meu a primit de la mine o procura prin care sa ma reprezinte in toate cazurile posibile. (Sper) As dori sa stiu daca pot afla data procesului fara sa apelez la avocat sau sa sun la judecatorie.
Se posteaza pe internet cazurile de divort pe rol la fiecare judecatorie?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:07, 1 Februarie 2009
Da, daca stiti judecatoria unde se tine procesul.
Da . Puteti accesa saitul Ministerului Justitiei. Trebuie sa stiti nr. de dosar.
da. intrati pe "portal.just.ro" , se va deschide o harta, accesati judetul, apoi judecatoria unde este depus dosarul, apasati pe sectiunea dosare si la "parti" inscrieti-va numele. Veti afla numarul dosarului, termenele si urmarind , ce s-a intamplat la temenele respective.
Mult succes!
Având în vedere procura generală de care menţionaţi în mesaj, în opinia mea, aceasta nu are nicio valoare juridică în faţa instanţei atâta timp cât nu aţi menţionat în ce dosar anume şi cu ce obiect determinat, mandatarul - avocat sau nu - să vă reprezinte interesele. Astfel, cu acea procură avocatul nu poate face dovada calităţii legale de reprezentant al dv. într-un dosar. Pe lângă această procură specială ce trebuia dată unei persoane pentru a vă reprezenta interesele într-un dosar, dacă era şi avocat mandatarul, era necesar să încheiaţi un contract de asistenţă juridică în care să se menţioneze obiectul contractului, onorariul şi alte clauze stabilite de comun acord, contract în baza căruia să semnaţi avocatului împuternicirea avocaţială pe care este obligat să o depună în instanţă dacă este avocat...
Procura specială autentică este necesară numai în cazul procesului de divorţ în care dv. aveţi calitatea de reclamant şi, datorită rezidenţei dv. în străinătate, acesta vă poate reprezenta, fiind un caz excepţional prevăzut de lege.
În toate celelalte cazuri este necesară semnarea contractului de asistenţă juridică (şi a împuternicirii avocaţiale), deoarece împuternicirea se emite în baza contractului de asistenţă juridică şi aceasta face dovada faţă de terţi a raporturilor dintre un avocat şi un client.
Vedeti să nu aveti surpriza de a fi angajat o persoană care se dă drept avocat dar nu are această calitate şi/sau drept de a profesa. Eu am avut astfel de cazuri in care sarlatani s-au dat drept avocati si spuneau oamenilor ca trebuie sa incheie procura la notar pentru a-i reprezenta in instanta. Astfel, oamenii plateau un pseudo-avocat si stateau linistiti ca au lasat cauza pe mana unui profesionist al dreptului, si apoi isi dadeau seama ca au fost inselati, dar era prea tarziu pentru ca pierdeau procesele, desi aveau dreptate... Vă recomand să verificati pe site-ul Baroului de care ar apartine avocatul pe care l-ati imputernicit dacă acesta este înscris în Tabloul avocatilor din acel barou, sau dacă nu ii este suspendat dreptul de a profesa.
Dacă este avocat cu drept de a profesa, de ce nu luaţi legătura cu el, pentru că este interesul dv. de a şti soarta procesului pe care i l-aţi încredinţat? Urmati si sfaturile colegei mele de a accesa site-ul portal.just.ro. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea in procesul de divort, de catre avocat, fara procura speciala... CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Partile pot fi reprezentate de catre avocati, doar in baza imputernicirii avocatiale, fara a mai fi necesara o procura speciala? Potrivit art. 920 alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea juridica cridi cridi De ce avocatilor care reprezinta reclamantul in procesul de divort ( cand acesta este plecat din tara ) li se mai solicita de catre instanta sa faca dovada ... (vezi toată discuția)
Art. 920 ncpc Liana Iura Liana Iura Este suficienta imputernicirea avocatiala pentru reprezentare client reclamant cu resedinta in strainatate, sau este nevoie de procura speciala? (vezi toată discuția)