avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creante de la o persoanã decedatã
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creante de la o persoanã decedatã

Buna seara!Mama mea a decedat in urma cu 5 luni (2 iunie) si avea un credit de nevoi personale la o bancă din iunie 2011, noi nestiind de acest aspect. După înmormântare, facand ordine prin actele familiei, am gasit acest contract. Am citit si am urmat întocmai cele stipulate acolo în caz de deces, în calitate de fiu, respectiv de mostenitor legal - am depus o parte din documente - de fapt toate ce tineau de mine, inclusiv certificatul de deces, după care s-a facut o copie. Mentionez ca m-am prezentat la sediul bancii respective la 2 zile după data decesului si faptul ca mama avea asigurare în caz de deces.Am fost în imposibilitatea de a prezenta bancii certificatul medico legal de constatare a decesului, acesta fiind predat primariei în vederea eliberarii certificatului de deces si copie dupe dosarul medical deoarece dna doctor a refuzat, invocand confidentialitatea relatiei medic pacient. Am informat persoana de la banca despre acest aspect aceasta luandu-si angajamentul ca va intocmi o adresa catre dna doctor si una catre primarie in vederea eliberarii acestor documente. Povestea fiind lungă, sintetizez - am obținut promisiunea ca aceasta persoana se va ocupa de dosar si ma va tine la curent despre mersul evenimentelor. Pe data de 22 oct a.c. un vecin a gasit aruncata pe jos o notificare de la Departamentul Managementul riscului si Retail al bancii respective prin care decedata erste somată, amenintata, etc., etc., etc... Am fost iar in sediul bancii respective si, ATENTIE!..., timp de 3 ore si jumatate acea persoana a cautat dosarul mamei mele și nu l-a gasit, motivând ba că este arhivat, ba trecut pe un proces verbal de distrugere. Ideea este ca functionarul acelei banci (care este si personal banker, si ofiter de credit al mamei și asigurator - a semnat peste tot în contract) nu a informat structurile centrale din Bucuresti macar simplul fapt ca mama a decedat, desi a avut copie dupa certificatul de deces . Astăzi, revenind în Bucuresti, am sunat la Bancă și am fost plimbat de la Direcția Managementul Riscului și Retail la Departamentul Asigurari, la Departamentul Daune, la Departamentul Recuperare Creanțe. Dupa 5 ore de discuții am ajuns la concluzia ca nimeni nu stia ca mama a murit de 5 luni, Banca si-a vazut de treaba ca si in cazul unui imprumutat care TRAIESTE!!!, datoria trebuie recuperata, bla, bla,bla. Mentionez că nu mai locuiesc cu mama din 1986, nu am facut încă succesiunea (mostenitori suntem doar eu si fratele meu) și că chiar nu am stiut de acest nenorocit de credit. Întrebarea mea este legată de pașii pe care ar trebui să-i facem în continuare pentru a nu greși, în condițiile in care era unic titular de contract , era credit fara garantii si nu avea un coplatitor? Cu deosebit respect! Bună seara!
Cel mai recent răspuns: 100valentina , utilizator 20:39, 20 Noiembrie 2012
Ori se va acoperi debitul din asigurare, așa cum ar fi normal, ori banca va urmari bunurile defunctei.Trebuie sa stiti ca nu se pot atinge de bunurile dvs, se va acoperi debitul in limita valorii bunurilor defunctei.
Asta în seamna ca vor recupera creditul prin vinderea apartamentului ce îl vom constitui ca si masa succesorală? Creditul are o valoare extrem de redusă în opinia mea - 313 RON pe lună timp de încă 8 ani, adică mult sub valoarea unui apartament, fie el si din provincie. Este mai convenabil pentru noi să acceptăm tacit preluarea creditului decât să ajungem în instanță sau ,mai rău la firmele de recuperatori?
Ati precizat ca faptul ca
mama avea asigurare în caz de deces.
,care normal isi asuma platile in cazul decesului asiguratului
Esential este ca banca centrala sa fie corect informata despre situatia reala,astfel incat se impune sa depuneti acesteia documentele depuse la sucursala locala care a omis a comunica unitatii centrale situatia nou intervenita
Asta am si facut astăzi, am fost la sucursala din București a Asigurărilor... am depus încă odată toate documentele, am obținut un număr de înregistrare, am dat o declarație în care am expus faptele relatate mai sus. Problema este ca partea de asigurări este separată de partea de credit iar dosarul de daună nu are nicio legătură cu demersul de stopare a derulării în continuare a creditului. Intenționez ca în această seară să trimit un mail la ... habar n-am, sediul central din Bucuresti, respectiv unul la ANPC, sau unde mă sfătuiți?
cu firma de asigurari in functie de contractul pe care mama dvs l-a avut semnat , banca trebuie sa recupereze bani de la dvs ca mostenitori sau de la firma de asigurare , va puteti adresa comisiei de supravegere a asigurarilor in caz ca ei refuza sau chiar instantelor de judecata
dar inca odata rezolvarea problemei este la firma de asigurare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare credit -deces movila92 movila92 buna ziua, tata, la data decesului detinea un credit si un card de credit la o banca (rbzr), totodata la aceste produse detinea si polite de asigurare, am ... (vezi toată discuția)
Mama mea (decedată) a avut un credit la raiffeisen cu asigurare de viață atașată. sunt pasat între asigurător și bancă, ce am de făcut? varu_alin varu_alin Buna ziua, Rog a ma ajuta in urmatoarea problema: Mama mea (vaduva) a facut un contract de credit pentru nevoi personale (a luat banii cash) la Raiffeisen ... (vezi toată discuția)
Bcr asigurari Soffia Soffia Buna ziua, Sotul meu a contractat un credit acum 7 ani si a fost obligat la incheierea unei polite de asigurari de viata la BCR Asigurari. Acesta a ... (vezi toată discuția)