avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post!?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post!?

Buna ziua!
Va rog sa-mi explicati ce semnificatie are notiunea de desfiintare a unui post,care atrage dupa sine aplicarea masurii de concediere?
Mentionez ca sunt "protagonista" unei astfel de situatii,desi activitatea prestata pana acum isi va continua obligatoriu cursul...volumul de lucru reducandu-se simtitor.
Organigrama,nu am consultat-o in profunzimea ei,cunoscand doar numarul posturilor ramase in urma restructurarii.">"Surpriza!!!!"nu si-a modificat componenta,am fost "eliminat"din structura ei,infiintandu-se totodata un alt post,care de altfel nu e similar aceluia pe care l-am detinut pana in prezent,si pe care urmeaza sa-l ocupe o persoana din alt sector(!).
Intrebarea mea se refera la legalitatea acestui demers;imi este clar ca prin restrangerea activitatii postul meu se desfiinteaza,de ce insa,numarul posturilor din statul de functiuni poate ramane acelasi - nu incalca flagrant aplicarea corecta a uneia dintre cele mai importante cauze care genereaza concedierea colectiva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 5 Februarie 2009
Concedierea dispusă în baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului trebuie să îndeplinească două condiţii de fond: cauza concedierii să constea în desfiinţarea postului si desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al angajatorului.

elis a scris:

Concedierea dispusă în baza art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului trebuie să îndeplinească două condiţii de fond: cauza concedierii să constea în desfiinţarea postului si desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Pentru a fi efectivă desfiinţarea locului de muncă, este necesară înlăturarea acestuia din structura angajatorului, deci să nu se mai regăsească în organigrama sau în statul de funcţii al angajatorului.
Cine are dreptul sa verifice efectiv daca postul se mai afla in organigrama? Si mai ales pe ce temei legal,posturile desfiintate pot fi inlocuite de altele,probabil prin reorganizarea activitatii?
Cred ca sunt cam ambiguua,deci:societatea concediaza masiv; pensionarii nu sunt luati in calculul numarului personalului disponibilizat,apar astfel aspecte cel putin imorale: 1. - in cadrul sectorului in care imi desfasor activitatea se pensioneaza un economist,se recurge la promovarea pe post a unui salariat din acelasi sector p e acest p0ost-este legal?
2.se disponibilizeaza 2 persoane din cadrul aceluiasi sector,se delega,probabil prin infiintarea unui post(repet,care nu are legatura cu domeniul celor concediati)o alta persoana,din alt sector,care a desfiintat postul acestuia anterior intentiei de delegare.Spun,delegare,desi la momentul actual nu exista decizie i8n acest sens!

In situatia dumneavoastra va recomand sa inaintati o actiune in justitie, instanta de judecata prin hotarirea pe care o va emite fiind singura indreptarita sa constate legalitatea actiunilor intreprinse de angajator
articolul 65 alin 1 permite desfiintarea unui post!!insa atentie aceste post se desfiinteaza numai in baza unui referat de restrangerea activitatii, reorganizarea fimrei...in momentul in care postul se desfiinteaza beneficiati de perioada de preaviz, de salrii compensatorii!!
Firma este obligata prin legea ca in urmatoarele luni sa va informeze despre disponibilitatea postului desfiintat!!!!
dar daca s-a facut un alt post ...alt cod din CORcu alta denumire, alte atributii....firma este acoperita...
Conform Codului Muncii,angajatorul trebuia sa desfinteze acest post.Adresati-va cu o plangere la tribunalul muncii,pe raza de domiciliu.In plangere aratati acest aspect,si cereti ca angajatorul sa faca dovada ca a desfiintat acest post.Este singura ramura de drept unde paratul trebuie sa faca proba celor reclamate.Daca nu poate face dovada,cereti instantei de judecata ca prin sentinta ce o vor pronunta,sa anuleze concedierea dvs.,sa va repuna in toate drepturile anterioare concedierii,precum si obligarea angajatorului la plata retributiei salariale aferente perioadei de la concediere pana la ramanere definitiva a acestei sentinte.Aratati instantei ca in perioada ce a trecut de la concediere pana in prezent ati acumulat datorii pentru ca nu ati avut posibilitatea de a le achita,la care s-au adaugat penalitati ( trebuie probat,adica rate la banci,intretinere,etc).

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor sarlota sarlota Am fost data afara incepand cu data de 01.12.2009 Lucrez in domeniul farmaceutic. As putea sa mai stau daca intru in concediu medical? (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu sorin_zabreanuy sorin_zabreanuy buna ziua! am si eu o intrebare si anume daca sant demis am dreptul la salariu compensatoriu. mentionez ca firma este in insolventa dar inca nu s-a hotarat ... (vezi toată discuția)