avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cabinet psihologic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cabinet psihologic

cum poate fi infiintat si de ce aviza are nevoie sa functioneze un astfel de cabinet? va multumesc
In cadrul prevederilor art 13 – art 15 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania au fost reglementate formele de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica.
In acest sens, in legea sus mentionata se prevede ca, pentru exercitarea profesiei, psihologii cu drept de libera practica pot infiinta, la alegere, potrivit legii, cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale sau isi pot desfasura activitatea in temeiul unor contracte de munca, potrivit legii.
Avand in vedere faptul ca Legea nr. 213/2004, care este o lege speciala in care nu se prevede posibilitatea legala ca un cabinet psihologic sa poata functiona sub forma juridica a unei societati comerciale cu raspundere limitata, se poate sustine ca, formele de exercitare a profesiei cu drept de libera practica nu se poate desfasura sub forma juridica a unui S.R.L.
Exercitarea profesiei de psiholog se poate desfasura sub forma juridica a unei persoane fizice autorizate ( PFA).
Cabinetele individuale de psihologie, constituite potrivit legii, se declara la Colegiul Psihologilor din Romania. Raporturile contractuale se stabilesc intre psihologul cu drept de libera practica si beneficiarul serviciilor oferite de acesta.
multumesc mult
Se poate ca un psiholog cu drept de libera practica sa activeze ca si PFA doar cu sediu social, fara sediu profesional (fara cabinet deci), oferind servicii psihologice la domiciliul clientilor (spre exemplu pentru solicitantii varstnici, copii, persoane cu dizabilitati sau alti solicitanti)?
va multumesc
nu te incurca cu PFA , poti activa "pe" profesie liberala cum sunt avocatii, medicii etc. iti trebuie de la colegiul psihologilor certificatul de inregistrare a cabinetului precum si anexa iar spatiul ce figureaza ca sediu profesional (precum cel social in cazul PFA-urilor) poate fi folosit ca si spatiu de desfasurare a activitatii.
Trebuie mentionat ca numai comerciantii au obligatia sa isi autorizeze functionarea (ca PFA sau SC) la registrul comertului. Necomerciantii (iar avocatii si medicii nu sunt comercianti) nu figureaza la registrul comertului si deci nu prea ar fi "PFA" prin asta intelegand strict categoria reglementata de OUG 44/2008. Acum nici sa spunem ca activeaza "pe profesie liberala" nu e corect...

Daca aveti cabinet atunci ajunge autorizarea de la colegiul competent si inregistrarea la administratia fiscala de la sediu, neoperand vreo diferenta intre sediu social si profesional. Va fi numai profesional.

Alte discuții în legătură

Diferenta intre profesie liberala si pfa StanciuL StanciuL Buna ziua, sunt psiholog autonom cu drept de libera practica si doresc sa stiu care este diferenta intre profesia liberala (asa cum este profesia de psiholog) ... (vezi toată discuția)
Doresc să deschid un cabinet de psihologie. Maria Sidonia Maria Sidonia Bună seara, Doresc să deschid un cabinet de psihologie și mă gândesc să optez pentru Întreprindere individuală (II) în loc de PFA. Îmi spuneți, ... (vezi toată discuția)
Există posibilitatea să deschid un cabinet de psihologie individuală ... ellinitta ellinitta Există posibilitatea să deschid un cabinet de psihologie individuală în cadrul/ca structură a unui ONG, dacă statutul ONG-ului permite prestarea de ... (vezi toată discuția)