avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Diferenta intre profesie liberala si pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Diferenta intre profesie liberala si pfa

Buna ziua,
sunt psiholog autonom cu drept de libera practica si doresc sa stiu care este diferenta intre profesia liberala (asa cum este profesia de psiholog) si pfa.
Cabinetul de psihologie al carui titular sunt, functioneaza ca pfa, ceea ce am inteles ca nu ar fi in ordine.
Ce ar trebui sa fac ca sa functionez corect (dpdv administrativ si nu numai).
Multumesc,
Lavinia Stanciux
Cel mai recent răspuns: StanciuL , utilizator 20:57, 11 Ianuarie 2016
Legea nr.213/2004
Sectiunea 2 - Forme de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica


Art. 13
(1) Pentru exercitarea profesiei, psihologii cu drept de libera practica pot infiinta, la alegere, potrivit legii, cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale sau isi pot desfasura activitatea in temeiul unor contracte de munca, potrivit legii.
(2) Indiferent de forma de exercitare a profesiei, psihologii cu drept de libera practica pot angaja salariati, in conditiile legii.


Art. 14
(1) Cabinetele individuale de psihologie, constituite potrivit legii, se declara la Colegiul Psihologilor din Romania. Raporturile contractuale se stabilesc intre psihologul cu drept de libera practica si beneficiarul serviciilor oferite de acesta.
(2) Cabinetele individuale se pot asocia prin contract si se declara la Colegiul Psihologilor din Romania.
(3) Formele si modalitatile de exercitare a profesiei, declarate la Colegiul Psihologilor din Romania, sunt inregistrate in mod obligatoriu in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania.

Art. 15
(1) Societatile civile profesionale se constituie, in conditiile legii, prin contract de societate civila incheiat intre 2 sau mai multi psihologi cu drept de libera practica, si sunt declarate la Colegiul Psihologilor din Romania.
(2) Raporturile contractuale se nasc intre beneficiar si societatea civila profesionala, indiferent care dintre psihologii cu drept de libera practica asociati indeplineste serviciul profesional.
(3) In cadrul societatilor civile profesionale patrimoniul este comun si apartine asociatiilor in cotele-parti stabilite prin contractul de societate civila
Ceea ce tine de organizarea colegiului stiam, eram nedumirita dpdv al raportului dintre mine, psiholog autonom cu drept de libera practica si o forma administrativa, de ex. cum e mai bine sa functionez, ca profesie liberala sau pfa ??? Recomanadarea celor de la colegiu era sa fiintam ca profesii liberale nu ca pfa-uri...iar asta ar presupune niste modificari. Daca exista diferente, care sunt acelea ?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc să deschid un cabinet de psihologie. Maria Sidonia Maria Sidonia Bună seara, Doresc să deschid un cabinet de psihologie și mă gândesc să optez pentru Întreprindere individuală (II) în loc de PFA. Îmi spuneți, ... (vezi toată discuția)
Deschidere cabinet psihologic cci1967 cci1967 pot deschide un cabinet psihologic intr-un apartament cu trei camere care este al meu,cum trebuie sa procedez ,ce acte imi sunt necesare ,cat costa si cat ... (vezi toată discuția)
Cabinet psihologic live_maz live_maz cum poate fi infiintat si de ce aviza are nevoie sa functioneze un astfel de cabinet? va multumesc (vezi toată discuția)