avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ingrijire persoana varstnica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ingrijire persoana varstnica

Daca se poate sa ma ajutati si pe mine (am tot cautat pe forum dar nu am reusit sa ma lamuresc )
Sotia are o matusa (sora cu soacra ) , 76-77 ani care vrea sa o ingrijeasca sotia si ii de tot ce are. In urma cu 4-5 ani i-a decedat sotul , copiii nu are. Aproape de un an e diagnosticata cu alzheimer (cam uita,dar ia medicamente). A facut inventarul dupa sot si are certificat de mostenitor in care scrie (din cate imi amintesc):
-cota 1/1 fanat cu nr topo ....
-cota 1/2 imobil ,casa situata...din ...
-cota 1/2 ca sotie
-nu sunt mostenitori straini
acum intrebarea : Daca acest certificat de mostenitor poate fi atacat ? pentru ca sunt mai multi nepoti dupa ce am dat de art 964
Art. 964. -
(1) Rudele defunctului vin la moștenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenții;
b) clasa a doua: ascendenții privilegiați și colateralii privilegiați;
c) clasa a treia: ascendenții ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari
Va multumesc frumos

Cel mai recent răspuns: ardeleanu100 , utilizator 10:42, 17 Martie 2013
Pentru orice eventualitate, de ce nu va transmite cu titlu oneros bunurile pe care le are, de ex. prin contract de intretinere?
Daca acest certificat de mostenitor poate fi atacat ? pentru ca sunt mai multi nepoti dupa ce am dat de art 964

Art. 964. -

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii in termen a succesiunii .
Daca nu au acceptat in termen succesiunea ei sunt considferati straini de succesiune prin neacceptare .
Mostenitorii pot ataca certificatul de mostenitor daca fac dovada ca nu au fost citati la domiciliul real .

Conform Noului Cod Civil art.1134 "Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin eliberarea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti constatarea sau, dupa caz, declararea nulitatii acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii."
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

Daca acest certificat de mostenitor poate fi atacat ? pentru ca sunt mai multi nepoti dupa ce am dat de art 964

Art. 964. -

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii in termen a succesiunii .
Daca nu au acceptat in termen succesiunea ei sunt considferati straini de succesiune prin neacceptare .
Mostenitorii pot ataca certificatul de mostenitor daca fac dovada ca nu au fost citati la domiciliul real .

"

Sa intelegem de aici ca daca un frate sau o sora nu s-a prezentat in instanta ptr dezbaterea
succesiunii va pierde dreptul de a fii succesor la o parte din mostenire?.
Cunosc un caz in care o sora care a deschis succesiunea,nu a dat corect adresa ptr fratii ei la judecatorie,ci a dat alta adresa gresita ( cu toate ca stia adresa fiecarui frate),iar instanta a trimis chemare in judecata ptr succesiune ptr ceilalti frati pe alta adresa. Asta ca aceasta sora sa dovedeasca in instanta ca ea vrea sa ezbata succesiunea,dar ca fratii nu vor ca si cum ar renunta la succesiune de a dat adrese gresite.
Ce se poate face in acest caz?
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Cum se poate verifica daca certificatul de mostenitor este corect facut?
Daca se pot lega de alzheimer (cam uita)?
O seara buna
Tarzan a scris :
Cunosc un caz in care o sora care a deschis succesiunea,nu a dat corect adresa ptr fratii ei la judecatorie,ci a dat alta adresa gresita ( cu toate ca stia adresa fiecarui frate),iar instanta a trimis chemare in judecata ptr succesiune ptr ceilalti frati pe alta adresa.
Ce se poate face in acest caz?

Sa conteste in anulare - Art. 317 cpc

(1)Hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare, pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:

1.când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;

@ardeleanu, pt a putea incheia actul ( contract de intretinere intre matusa si sotie sau sa autentifice un testament), aveti nevoie ca matusa capabila sa contracteze. Fiind diagnosticata deja cu alzheimer, aveti nevoie sa fie expertizata la iML sa se vada in ce masura boala i-a afectat discernamantul, altfel contractul incheiat va puteti fi atacat cu succes in instanta si anulat.

In privinta mostenirii dupa sot, cei ce vor sa conteste, trebuie sa faca dovada ca au calitate procesuala adica au acceptat in termen succesiunea.

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
Deces sot raducer raducer As dori sa stiu in cazul in care moare sotul ,supravietuitoare sotie ,detin in comun un apartament in cota fiecare de 1/2, sotul un teren si niste actiuni; ... (vezi toată discuția)
Dupa deces nu ne mai cunosc rudele. de ce? DonAndy DonAndy Eu sunt cetatean strain. Imediat dupa decesul varului meu restul familiei a intrerupt orice legatura cu mine si familia mea. Am ramas intai perplex acum caut ... (vezi toată discuția)