avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deces sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deces sot

As dori sa stiu in cazul in care moare sotul ,supravietuitoare sotie ,detin in comun un apartament in cota fiecare de 1/2, sotul un teren si niste actiuni; sotul mai are o sora in viata iar de la alti 6 frati nepoti supravietuitori cum se imparte masa succesorala?
Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 22:01, 17 August 2012
Art. 964 NCC

Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii

(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:

a) clasa întâi: descendenţii;

b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;

c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;

d) clasa a patra: colateralii ordinari.

(2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.

(3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.

(4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.
Dvs. veti avea jumatate din bunurile comune iar apoi din ce mai ramane sotului defunct dupa partaj(adica mostenirea in sine) aveti dreptul la inca o jumatate,restul impartindu-se in mod egal intre sora defunctului si nepotii de frate care vin la succesiune prin reprezentare.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
ContSters258804, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Mircea1962 Mircea1962 Cum se determină moștenitorii dacă decedatul nu are rude de gradul I în viață? (vezi toată discuția)
Succesiune tcaciuc48 tcaciuc48 fratele a decedat in luna decembrie 2015,cine participa la succesiune,fiica fratelui sotia fratelui sau cei doi frati,cat primesc fiecare? Cu stima (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)