din 2007 pana in prezent am fost angajat ca sofer tir la o firm ade transport. de curind am fost concediat pentru motivre ce nu tin de pers salariatului - s-a desfiintat postul. am de recuperat salarii neplatite pe ukltimele luni si compensatii pentru concediu de odihna pe care nu l-am avut de cand m-am angajat la aceasta firma.
am aflat ca pt transporturi nu mia exista contract colectiv, fiind expiart. am inteles ca nu mai pot soliciata salarii compensatorii. dar eu am avut salraiul minim pe economie trecut in cartea de munca, iar in CCM expirat am vazut ca trebuia sa primesc anumite sporuri> de vechime, de noapte, al 13 lea salkariu pe care nu le-am primit niciodata. va rog mult daca puteti sa-mi spuneti daca le mai pot recupera, avand in vedere ca erau in vigoare cat timp am lucart acolo si nu mi s-au dat.
Printr-o actiune in instanta se pot recupera drepturile salariale pe o perioada de cel mult 3 ani de zile in urma ... adica, din 2009 mai puteti recupea ceva, potrivit legislatiei in materie.
art.171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului
va multumesc pt raspuns. intrebarea mea este daca mai pot obtine si sporurile la care aveam dreptul dupa ccm care a expiarta dar care a fost in vigoare pana in 2011 daca nu ma insel. deci pe langa salariile neplatite, daca pot cere si aceste sporuri sau faptul ca ccm a expirat inseamna ca nu le mai pot solicita. ar fi nedrept
Da, se pot obtine acele sporuri .. intrucat pe perioada cat a fost in vigoare acel CCM trebuia sa beneficiati de prevederile acestuia pana la data expirarii valabilitatii lui ...
multumesc mult pt raspunsuri. deci am sanse sa obtin in instanta aceste drepturi. nu as vrea sa dau firma in judecata daca nu sint sigur ca o sa castig, pentru ca nu vreau sa fiu obligat sa platesc cheltuieli de judecata -cine stie cat o sa mi se solicite pt onoaraiul avocatului firmei. sau sa pltesc 10 mil expertiza.
as mai avea o intrebare. cum pot afla daca firna avea un ccm la nivel de unitate, fiindca nu stiu nimic despre aceasta. daca nu pot fala, pot sa invoc ccm-ul la nivel de ramura?
CCM la nivel de unitate se poate afla de la sindicatul din unitate sau reprezentantii salariatilor daca exista ori de la ITM.
In lipsa acestuia, se pot invoca prevederile ccm la nivel de ramura de activitate ...