avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitatea firmei de a respecta CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitatea firmei de a respecta CCM

Buna, urmez sa fiu concediata de catre firma unde lucrez , datorita desfiintarii postului ., si mi se va acorda somaj.Doresc sa stiu, daca firma respectiva, -e vb de o firma 500-1000 angajati, ce activeaza in domeniu comert, a semnat Contactul colectiv de munca, sau e obligata sa il respecte in ceea ce priveste art 78 alin 1:,,vor acorda o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi".IVa multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 15:44, 28 Martie 2009
Salariul compensator prevazut de art.78 din CCMUNN este minimal Daca in CCM la nivel de ramura sau la nivelul unitatii prevede o suma mai mare atunci o veti primi pe aceasta din urma. Daca in CCM la nivel de ramura sau de unitate nu este specificat acest drept atunci se aplica CCMUNN.
Acordarea salariilor compensatorii este obligatorie. Daca angajatorul nu le acorda aveti posibilitatea sa-l actionati in judecata la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutiti de taxe.
Un sfat: daca sunteti mai multi salariati in aceasta situatie vorbiti cu un avocat (pe dreptul muncii) sa faceti toti odata plangerea respectiva. Avocatul va va costa mai putin si veti recupera banii de la angajator prin hotararea judecatoresca.
Firma are aceasta obligatie de a va acorda toate drepturile salariale si salarii compensatorii.
Drepturile salariale sunt prevazute de Codul Muncii dar si de C.C.M.
Multumesc pentru lamuriri.
CCM la nivel de ramura comert prevede obligativitatea acordarii a 2 salarii compensatorii. In cazul dumneavoastra se aplica aceste prevederi, daca CCM la nivel de unitate nu prevede mai multe salarii compensatorii.
Deci dumneavoastra sa solicitati acordarea a minim 2 salarii compensatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nr.salarii compensatorii mihai69 mihai69 Buna seara , va rog sa-mi spuneti cate salarii compensatorii se acorda pt.ramura comert,intrucat la nivel de unitate nu exista ccm.Va multumesc (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu in cazul disponibilizarii iulaina iulaina Buna ziua! Astazi am semnat notificarea cf careia postul meu a fost restructurat si ca voi incheia activitatea cf cu art 68 CM. Ceea ce ma intereseaza este ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)