ce risca patronul unei firme care si-a facut sediul social intr-un imobil, firma de apartament, care a inchiriat fictiv 1/3 imobil, plateste fictiv proprietarului chiria (care este o ruda apropriata) + impozit 16%? reformuland: se poate spune ca propriatarul primeste chiria pe care o doneaza patronului, doar sunt rude ...
În momentul în care societatea a declarat sediul social în acel imobil, obligatoriu, la Registrul Comerţului s-a depus un act justificativ în acest sens - variantele cele mai uzitate fiind: contract de închiriere, contract de comodat sau varianta, care momentat în Bucureşti nu se mai foloseşte, şi care oricum în opinia mea nu avea fundament juridic - de declaraţie a proprietarului în sensul că este de acord ca în imobil să-şi declare sediul social societatea.
Dacă suma achitată proprietarului nu este înregistrată în contabilitatea societăţii, asociatul nu riscă nimic.
Dacă între societate şi proprietarul imobilului există un contract de închiriere, acel contract trebuie înregistrat la AFP în vederea impunerii veniturilor din chirii datorate de prorietar. Deşi această obligaţie revine proprietarului, şi nu are legătură cu obiectul contractului de locaţiune, în practică, finanţele nu recunosc deducerea unor sume achitate cu titlu de chirie de societate, în condiţiile în care contractul în baza cărora sunt achitate nu este întrgistrat la AFP.
Pentru realaţii suplimentare, puteţi reveni cu amanunte la adresa piteiflorina@go.ro
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj bunuri
ce sanse are o sotie care aterminat deja procesul cu sotul(casatorie de 25 ani,2 copii majori)sa castige apelul pt un imobil care esti in garantie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Seif
popanicoleta
Caz: Doua persoane fizice sunt propriatarii unei cladiri pe care au inchiriat-o pe persoana fizica altor persoane. De asemenea au si societate impreuna, pe ... (vezi toată discuția)
Sediu social firma
danabengy
Buna,
am o intrebare: eu si sotul meu dorim sa infiintam o firma, dar nu avem sediu social. Avem o casa la tara care a fost a socrilor mei, ambii decedati, ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.