avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere

poate cineva sa imi spuna daca zilele libere oficiale,1mai,1decembrie,rusalii,craciun,etc...sunt sau nu platite conform codului muncii,sau acest lucru este prevazut doar in contractul colectiv de munca al societatii
si daca da ,cui ii revine obligatia de plata angajatorului sau statului
as aprecia daca in raspuns ati face si o trimitere spre o lege cu referire la subiect
va multumesc anticipat!
cu stima,
cristi
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 15:05, 22 Noiembrie 2012
La ce va referiti Dvs. concret? Daca aceste zile libere sunt platite? Sau daca se lucreaza in aceste zile libere si orele efectiv lucrate trebuie platite?
daca aceste zile libere sunt efectiv platite!
stiu ca in cazul in care se lucreaza exista un paragraf in codul muncii care prevede o plata de cel putin 100% din tariful orar sau acordarea de zile libere...
@dekel

Da, acest zile sunt zile libere si platite. La ceea ce spuneti dvs. fac referire urmatoarele articole din Codul muncii:

Art. 139. - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 140. - Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Art. 141. - Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142. - (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
dekel

Nu sunt platite aceste zile .... sunt zile nelucratoare , astfel incat nu pot fi platite decat ina numite situatii ..
@freeelis

Adica, spre exemplu, dvs. la locul dvs. de munca in luna decembrie, vi se platesc numai zilele lucrate, nu si 1, 25 si 26 decembrie? :O

Alte discuții în legătură

Zile libere legale catalin_78 catalin_78 sunt platite (adica se scade din salar daca nu lucrezi in acele zile) si daca sunt valabile doar ptr. bugetari(asa zice patronul meu)sau ptr. toti angajatii.? (vezi toată discuția)
Sambata 30 noiembrie 2013 - zi libera sau nu? cris2d2 cris2d2 Dupa cum au votat parlamentarii, ziua de Sf. Andrei (30 noiembrie) a devenit sarbatoare legala nelucratoare, anul acesta nimerindu-se intr-o sambata. In ... (vezi toată discuția)
1 decembrie INVICTUS_5 INVICTUS_5 anul trecut toti angajatii din unitatea unde sunt angajat au lucrat pe 01.12.2010, dandu li se liber intr o alta zi, cu decizie cu semnaturi de luare la ... (vezi toată discuția)