Am o mica nelamurire in ceea ce priveste divortul.
in 2010 ne-am casatorit la oficiul starii civile din oradea,ambii soti fiind ceteteni romani,cu domicilul in oradea,insa resedinta actuala este in itlaia.
in 2012 oct.,am inregistrat la judecatoria oradea cererea de divort,primul termen fiind in decembrie.
intre timp,am aflat ca viitoarea ex- sotie intentioneaza sa introduca si ea o cerere de divort ,dar aici in italia,desi citatia a primit-o deja de la judecatoria oradea #-o
intrebare,care instanta judecatoreasca are autoritatea sa judece acest proces ,cea din romania sau cea din italia?
Daca la Oradea ati depus doar dvs. cererea de divort, atunci instanta din Oradea va constata ca nu e competenta. Instanta competenta e cea Italiana, unde ati avut ultima resedinta comuna, dar acolo divortul poate dura si 3 ani, caci se impune o perioada de separare. Vorbiti cu sotia sa continuati divortul la Oradea, e mai rapid.
Depinde si cat ati locuit in Italia.
Puteti avea surpriza neplacuta sa deschideti divortul in Italia si sa ajungeti sa divortati in Romania.
Ati putea afla peste mult timp.
Ar fi bine sa aveti avocat dar daca ati pornit deja procesul e posibil sa depinda doar de noroc si nu de avocat.
nici unul din soti nu e cetatean itlaian ci romani,deci dupa opinia mea legea romana ar trebui sa se aplice,nu cea itlaiana,
Potrivit art.20 Legea 105/1992 "Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sunt supuse legii domiciliului lor comun ".In cazul divortul a fost introdus la instanta romana.
Daca instanta romana se declara necompetenta va veti judeca in Italia.
Poate ca ati vrea sa divortati in Cuba.
Credeti ca veti divorta acolo?
Legea conteaza...
nu doresc sa divortez in cuba,insa nu inteleg de ce instanta romana,s-ar declara necomepetenta,sunt roman cu domiciliul stabil in romania,in itlaia rezidenta e temporara si secundara,sotia la fel tot romanca si tot cu domicilul in romania,nu sunt roman cu domiciliul in strainatate,iar cererea de divort a fost inregistrata in raza judeactoriei unde a fost incheiata casatoria,deja e pe rol,poate nu ati inteles bine ce am scris,sotia vrea sa divorteze in italia,insa deja exista un proces de divort pe rol la instanta din romania,dupa mine instanta italiana in cazul acesta nu are competenta sa judece, (cu riscul de a ma repeta cu legea 105/1992 art 20.)
Divort
muscalu george florin
Buna ziua , problema mea este urmatoarea : sunt cetatean roman casatorit cu o cetateanca bulgara in Romania . Momentan amandoi avem acelasi domiciliu in Italia ... (vezi toată discuția)