Buna seara. Mai este posibila aplicarea art. 74 indice 1 pentru inselaciune (prejudiciu aprox. 10.000 euro), daca fapta s-a petrecut inainte sa fie abrogat, adica in perioada martie-aprilie 2011? Mentionez ca prima audiere in instanta nu a avut inca loc, pana acum existand doar amanari. Prejudiciul total al dosarului este mult mai mare, insa parchetul a individualizat prejudiciile. Vorbim, desigur, despre achitarea integrala a prejudiciului retinut de catre parchet si nerecuperat (din cel total) pentru unul dintre inculpati.
Banuiesc ca daca legea era in vigoare la momentul producerii faptei, ar trebui sa fie aplicata de catre instanta de fond, aplicandu-se inculpatului legea cea mai favorabila, nu?
nu conteaza data savirsirii faptei ci data aplicarii circumstantei (adica data la care se acopera prejudiciul). daca nu ati achitat prejudiciul pina la data declararii ca neconstitutional a art 74/1, atunci nu mai beneficiati de aceasta prevedere.
Sa stiti ca la nivel de curti de apel eu am vazut facuta aplicarea art 74 indice 1 C.pr. pen. si in mod corect retinut.
Este vorba de principiul legii penale mai favorabile.
Abrogarea unei legi penale nu face sa nu isi mai produca efectele pentru perioada in care a fost in vigoare.
Este adevarat ca tendinta la prima instanta este cea in sensul aratat de dvs. dar instantele superioare au alt punct de vedere care este legal si constitutional.
Legea mai favorabila
oltul
art 74 indice 1 se aplica numai daca prejudiciul a fost restituit pana in data declararii de neconstutitional? am proces (inselaciune),fapat comisa in perioada ... (vezi toată discuția)