avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general acoperirea pierderilor din anii precedenti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

acoperirea pierderilor din anii precedenti

Societatea in cauza inregistreaz pierderi incepand din anul 2006.pe perioada 2006-2008 realizeaza pierderi din lipsa de venituri fiind o activitate de investitii(contruirea cabanei ,utilarea,punerea in functie acoperit din aportul asociatilor din credit nerambursabil partial,si din imprumut persoana fizica)intrucat veniturile inregistrate in anii urmatori nu au generat profit nu sa putut acoperi pierderea care in prezent a mai crescut.Avand un capital social mic ,fond de rezerva nefiind constituit cum a-si putea acoperii pierderile di anul 2006 si 2007.Mentiones ca aportul asociatilor este consierabil.pot constitui venituri din aceste sume cu acordul asociatilor pentru acoperirea pierderilor? V-as ruga sa-mi comunicati daca este vreo solutie ,ce document trebuie intocmit si chiar si operatiunile contabile.multumesc cu stima ;)
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:08, 19 Ianuarie 2013
Acoperirea pierderilor nu se poate face cu datoriile societatii catre asociati.

Din punct de vedere contabil ar fi o solutie, dar nu are sens economic. Adica, de ce sa tii in viata o afacere falimentara daca legislatia ofera solutia insolventei?

Deci, eu vad asa:
- 456 = 101 majorare capital social;
- 531 = 456 varsare capital social;
- 101 = 117 diminuare capital social;
- 455 = 531 plata datorii catre asociati.
Iulian Manea a scris:
- 531 = 456 varsare capital social;


Imi cer scuze Iulian, insa nu inteleg ce-i cu aceasta contare. Si de ce nu majoram capitalul social din cont 455? Banii au fost incasati o data in momentul creditarii societatii de catre asociati.
In opinia mea inregistram
455=1012
si acoperim pierderea
1012=117.1

Trebuie hotarare AGA atat pentru majorarea capitalului social, dar si pentru diminuarea acestuia.

Si se poate inregistra aportul asociatilor ca venit pentru societate. Se inregistreaza
455=758.8

Din venitul obtinut se acopera pierderea atat contabila, cat si cea fiscala. Trebuie incheiat un act prin care asociatii renunta la banii cu care au creditat societatea si in care mai mentioneaza ca sunt de acord ca acesti bani sa fie inregistrati pe venituri.


Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Asa m-am gandit si eu la inceput, sa dau solutia ta, dar am luat conturile la mana si am tras concluzia ca solutia cea mai buna e aceea descrisa de mine.

Nu am gasit corespondenta 455 = 456 si atunci am zis ca e o solutie sa fac 531 = 456 si apoi 455 = 531. Daca este un acord al partilor sau daca e vorba de aceleasi persoane, se pot intocmi, eventual, si documentele justificative.

Dar, asa cum am zis mai inainte, descrierea de mai sus nu are sens economic. Are, doar daca altcineva preia afacerea sau proprietarul o inchide si intra in posesia bunurilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Iulian MANEA, Contabil
Si rulam fictiv, nejustificat bani care au fost deja incasati si pentru care nu se mai pot taia chitante :O ? Tot nu inteleg #-o.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Iulian Manea: Acoperirea pierderilor nu se poate face cu datoriile societatii catre asociati.
Din punct de vedere contabil ar fi o solutie, dar nu are sens economic. Adica, de ce sa tii in viata o afacere falimentara daca legislatia ofera solutia insolventei?


eu chiar cred e un mare sens (interes) economic... ca banii aia ai asociatilor cu care acum "imprumuta":)) firma sunt "scosi" tot d-acolo, din firma, evident... din activitati "la negru", desigur...

nici prin cap nu le trece alora (asociatior) s-o bage (firma- "cabana":rolleyes:) in insolventa... ca e foarte solvabila... pentru ei!:))

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

Acoperirea pierderii din anul precedent Flavius1984 Flavius1984 In cazul in care societatea înregistrează pierderi, datorită unui mediu economic nefavorabil . Eu m-am gandit la o varianta, insa nu stiu cat de corect ... (vezi toată discuția)
Inregistrare corecta? loredana.m loredana.m Buna seara, imi poate spune cineva daca este corecta urmatoarea inregistrare contabila: 455=117 117=121? cu aceasta inregistrare as dori sa sting pierderea ... (vezi toată discuția)
Inreg.contabile ptr.imprumut Vilcu Gina Vilcu Gina buna ziua, va rog sa ma invete cineva: administratorul societatii a incheiat un contact de imprumut catre firma pe care o administreaza in suma de 90000 lei, ... (vezi toată discuția)