avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordin 91/2007 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordin 91/2007 ANRSC

Am o intrebare: este in continuare in vigoare acest ordin ?

Acesta prevede:
ART. 251
Deconectarea unui consumator de energie termicã dintr-un condominiu este interzisã în urmãtoarele situatii:
a) se intentioneazã deconectarea numai a unor corpuri de încãlzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintã si nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totalã fãrã asigurarea încãlzirii spatiului cu destinatie de locuintã sau altã destinatie cu o sursã alternativã de producere a energiei termice.


La noi in bloc, inainte de a fi ales eu presedinte, un proprietar s-a debransat de la reteaua comuna (ca si chestie pe siteul Colterm scrie ca i-ar fi trebuit si procesul-verbal al adunarii generale, adunare generala care nu a existat, dar nu asta-i problema acuma).

Dupa debransare proprietarul urma sa obtina autorizatia de construire a tevii individuale de gaz (e primul care are centrala termica individuala pe scara) de la Primarie. Firma care s-a ocupat de proiect a tot taraganat situatia si omul n-are nici pina astazi autorizatia obtinuta si nici centrala montata.

Eu am acum doua probleme:
- omul a fost scos deja la plata incalzirii comune.
- pe proprietarii care s-au debransat partial (sau carora nu le functiona coloana de incalzire in vreo incapere) i-am pus sa plateasca incazlirea pe intreaga suprafata utila care e trecuta in actul de proprietate (pina acum plateau o anumita parte din suprafata utila).

E un conflict acum:
- cel care s-a debransat legal dar nu-si incalzeste inca apartamentul ca inca nu si-a montat centrala are 0 suprafata utila.
- cei care s-au debransat partial (ilegal conform ordinului 91/2007) platesc suprafata utila totala desi n-au caldura in toate incaperile.

Cum sa-i impac ?
Cel mai recent răspuns: cristian15020 , utilizator 03:14, 12 Februarie 2013
Ordinul este valabil.
Se poate gasi pe site-ul ANRSC.
[ link extern ]

Nu aveti decat sa puneti in practica prevederile ordinului.
Daca se spune ca este interzis daca nu se indeplinesc conditiile cerute, atunci considerati deconectarea nerealizata si procedati in consecinta.
Oare ce intelege legiuitorul prin "sursa alternativa de producere energie termica" ?
Un proprietar poate pretinde ca foloseste un radiator electric (sau mai multe) pe post de sursa alternativa de energie termica ?

Ce acte ar trebui sa prezinte un proprietar asociatiei ca sa faca dovada instalarii unei surse alternative de energie termica ?

P.S: ma intereseaza din punct de vedere teoretic ( sper ca proprietarul in cauza sa-si porneasca cit mai repede centrala termica instalata dar nefunctionala fiindca nu e inca neracordata la E-ON)
Nu va luati dupa sfaturile unui administrator de asociatie de proprietari. Acesta va indeamna sa tineti cont de faptul ca deoarece un proprietar nu are niscamai aprobari, trebuie sa ii incarcati nota de plata la caldura.Trebuie sa tineti cont de situatia din teren, pentru fiecare apartament se pune la plata numai atat cat se consuma energie termica( cat se consuma acolo). Daca un proprietar are debransate toate caloriferele, cum sa ii creati obligatii de plata nereale punand pe lista de plata un consum la fel cu a unui apartament cu toate caloriferele pe pozitie ?.
johnpescar a scris:
Daca un proprietar are debransate toate caloriferele, cum sa ii creati obligatii de plata nereale punand pe lista de plata un consum la fel cu a unui apartament cu toate caloriferele pe pozitie ?.


Aveti dreptate in ceea ce priveste obligatiile nereale de plata.

Discutia pe care o initiez e pur teoretica, dar ar trebui sa fie utila pt. situatiile viitoare cind si alti proprietari vor solicita debransarea.
Procedura de debransare include, dupa mine, doua etape:
- deconectarea caloriferelor de la reteaua comuna de agent termic
- asigurarea incalzirii apartamentului printr-un unui sistem alternativ de producere a energiei termice.

Asociatia de proprietari avizeaza cererea de debransare pe care o face proprietarul pe baza promisiunii ca acesta isi va asigura un sistem alternativ de incalzire termica (si acel sistem trebuie teoretic facut pe baza unui proiect).
Sa presupunem ca acel proprietar "uita" de obligatia asigurarii sursei de incalzire alternative (de pilda foloseste doar o camera din apartament pe care si-o incalzeste cu un radiator electric astfel incit sa dribleze factura la incalzire).

Care e intervalul rezonabil de timp de la deconectarea caloriferelor de la reteaua comuna pina la asigurarea unei surse alternative de incalzire (astfel incit sa consideram intreaga operatiune de debransare realizata)?
Ce masuri ar putea lua asociatia intr-un caz ca cel exemplificat mai sus ?

Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
petschovschi, utilizator
Intervalul de timp? Promisiuni?
Atunci cand ii dati avizul scrieti o propozitie simpla alaturi de semnatura dv. "Cu obligatia de a-si asigura o alta sursa de incalzire".

Acestea sunt discutii sterile.
El trebuie sa dovedeasca deindata, fara interval de timp.
S-a deconectat si nu-si incalzeste locuinta atunci cand si de la furnizor se da drumul la caldura, il treceti la plata caldurii integral. Asta ca sa stie ca promisiunea netinuta atrage consecinte la buzunar.

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt debransat legal. Dinte Dinte Imi cer scuze daca mai exista topic deschis pe aceasta tema, dar nu l-am gasit.. Problema mea ar fi urmatoarea: In anul 2005 m-am debransat de la caldura (cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)