avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordin 91/2007 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordin 91/2007 ANRSC

Am o intrebare: este in continuare in vigoare acest ordin ?

Acesta prevede:
ART. 251
Deconectarea unui consumator de energie termicã dintr-un condominiu este interzisã în urmãtoarele situatii:
a) se intentioneazã deconectarea numai a unor corpuri de încãlzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintã si nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totalã fãrã asigurarea încãlzirii spatiului cu destinatie de locuintã sau altã destinatie cu o sursã alternativã de producere a energiei termice.


La noi in bloc, inainte de a fi ales eu presedinte, un proprietar s-a debransat de la reteaua comuna (ca si chestie pe siteul Colterm scrie ca i-ar fi trebuit si procesul-verbal al adunarii generale, adunare generala care nu a existat, dar nu asta-i problema acuma).

Dupa debransare proprietarul urma sa obtina autorizatia de construire a tevii individuale de gaz (e primul care are centrala termica individuala pe scara) de la Primarie. Firma care s-a ocupat de proiect a tot taraganat situatia si omul n-are nici pina astazi autorizatia obtinuta si nici centrala montata.

Eu am acum doua probleme:
- omul a fost scos deja la plata incalzirii comune.
- pe proprietarii care s-au debransat partial (sau carora nu le functiona coloana de incalzire in vreo incapere) i-am pus sa plateasca incazlirea pe intreaga suprafata utila care e trecuta in actul de proprietate (pina acum plateau o anumita parte din suprafata utila).

E un conflict acum:
- cel care s-a debransat legal dar nu-si incalzeste inca apartamentul ca inca nu si-a montat centrala are 0 suprafata utila.
- cei care s-au debransat partial (ilegal conform ordinului 91/2007) platesc suprafata utila totala desi n-au caldura in toate incaperile.

Cum sa-i impac ?
Cel mai recent răspuns: cristian15020 , utilizator 03:14, 12 Februarie 2013
De acord cu dumneavoastra ca "Ordinul 91/2007 prevede..." numai ca suntem in anul 2012 si in acest an aveti un apartament care este debransat complet, dupa cum ne-ati povestit. Ca acesta are deja centrala proprie, ca a facut acest lucru cu acordul asociatiei (vecini si presedinte), cu firma..., iar acum intrebati ceva mai sus daca asociatia trebuie sa-l reclame...
In momentul cand soliciti debransarea nu prea ai cum sa faci dovada existentei centralei proprii in apartament ca de-abia dupa obtinerea acordurilor si a aprobarilor, proprietarul poate sa-si instaleze centrala. Dar, in sfarsit, sa presupunem ca le face concomitent, ca face dovada pe baza unui contract cu o firma..., dar nimeni nu poate garanta ca dupa instalarea propriei centrale, proprietraul o foloseste si nu o tine inchisa intr-un apartament nelocuit.
Acestea vi le spun din experienta si nu din teorie. Avem mereu cateva apartamente neincalzite chiar daca au centrale propririi, dar si doua apartamente nelocuite care nu au centrale din anul 2007 cand ne-am debransat total. De atunci nu au mai fost incalzite nici macar cu flacara de la aragaz pentru ca si acea instalatie a fost dezafectata in 2007.
Cred ca aici se pune problema in primul rand de principiu.
La momentul deconectarii dintr-un motiv sau altul, proprietarul trebuie sa urmeze prevederile legale, iar asociatia sa vegheze ca aceste prevederi sa fie indeplinite.

Ulterior si in al doilea rand, dupa ce s-a asigurat aplicarea legii, asociatia isi poate organiza activitatea de verificare, care cu ce se incalzeste, sau poate sa n-o mai faca, lasand la latitudinea fiecaruia daca isi deschide caloriferele (in cazul repartitoarelor), daca isi da drumul sau nu la CT, sa constate in ce masura creste factura comuna la gaze pe timp de iarna care spune mult despre cei care au cheltuieli minime cu incalzirea, dar locuiesc totusi in apartament etc. Poate lua masuri de impunere a unui minim de cheltuieli, poate verifica facturile individuale la electricitate etc. in functie de ce se intampla in blocul respectiv sau poate sa nu mai faca nimic.

elga50 a scris:

Cred ca aici se pune problema in primul rand de principiu.
La momentul deconectarii dintr-un motiv sau altul, proprietarul trebuie sa urmeze prevederile legale, iar asociatia sa vegheze ca aceste prevederi sa fie indeplinite.


Exact la principiu ma refeream si eu.

Cel care se debranseaza trebuie sa faca dovada unui sistem alternativ de incalzire termica care sa fie functional si care sa fie dimensionat pe baza unui proiect astfel incit sa poata inlocui cu succes fostul sistem de incalzire (nde pilda, nu poti pretinde ca un simplu radiator electric poate suplini energia termica eliberata de caloriferele debransate)

Consider ca asociatia are minima obligatia de a verifica respectarea prevederilor legale in materie de debransare. Ce face proprietarul mai apoi, daca foloseste sau nu centrala de apartament, e greu de cuantificat.

In cazul in care are incalzire electrica factura la energia electrica trebuie sa creasca semnificativ fata de situatia anterioara. Consumul ar trebui sa creasca lunar cu minim 10 kW.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt debransat legal. Dinte Dinte Imi cer scuze daca mai exista topic deschis pe aceasta tema, dar nu l-am gasit.. Problema mea ar fi urmatoarea: In anul 2005 m-am debransat de la caldura (cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)